Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Pajacynka »

Czy to możliwe, żeby białka mleka krowiego traciły swoje właściwości alergizujące w temperaturze powyżej powiedzmy 160 stopni? Szukam jakichś naukowych dowodów za lub przeciw. Mój synek jest alergikiem i po spożyciu mleka i pochodnych ma okropne atopowe zmiany na skórze. Szefostwo przedszkolnego cateringu podaje informację, że ciasteczka z serwatką w składzie są bezpieczne, bo przecież pieczone w wysokiej temperaturze. Doktora Google już pytałam, a może Wy wiecie więcej?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Leeloo »

Pajacynko, leże teraz w spartańskich warunkach, nie mam nawet jak podeslac linku, ale wygoogluj sobie pdfy:
Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności oraz Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego, oba Barbary Wróblewskiej.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Pajacynka »

Dzięki Leeloo, jesteś wielka! <całus>
Zdrowia życzę, bo wydaje mi się, że potrzebujesz :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Leeloo »

Ojej dziękuję Ci bardzo..potrzebuje teraz wszystkiego, a już szczęścia przede wszystkim..
Mam nadzieję że te pozycje powiedzą Ci wszystko, uprzedzam jednak że to już naukowe wywody, czasem ciężko się czyta.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Pajacynka »

Wszystkiego mi nie powiedziały, ale już dużo więcej wiem :) Dzięki Leeloo. Zrozumiałam z tego, że chociażby nie wiem jak byśmy to mleko traktowali (np. temperaturą) to i tak całkowicie, na 100 %, nie da się usunąć alergenów. Tylko dlaczego ja muszę takich rzeczy szukać sama, a dietetyk zatrudniony przez firmę cateringową twierdzi coś innego? :(
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: pleomorfa »

Bo z dietetykami jest jak z lekarzami, są specjaliści i parapety.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Leeloo »

pleomorfa pisze:Bo z dietetykami jest jak z lekarzami, są specjaliści i parapety.


O to to :)


Czytalam jeszcze że kazeina pod wpływem wysokiej temperatury wręcz staje się jeszcze bardziej alergizująca.
Generalnie mleko zwierzęce jest dla zwierząt :gitara:
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Pajacynka »

A gdzie to przeczytałaś? Interesujące bardzo :)
Popieram z tym mlekiem. A co sądzisz na temat twarogów, serów etc.?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Leeloo »

No właśnie nie mogę znaleźć źródła, ale utknęło mi to mocno w pamięci.

Co myślę...jeden pies co mleko, ale na pewno mniejsze zło.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Post autor: Pajacynka »

Jakbyś sobie przypomniała, to napisz mi proszę. Będę miała argumenty w dyskusji z dyrektorem cateringu.
ODPOWIEDZ