Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Leeloo kochana
Ty chyba nie śpisz, tak szybko zrobiłaś porządek
Ty chyba nie śpisz, tak szybko zrobiłaś porządek
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
"Zdecydowanie lepsze będą wspomniane trzy kasze – gryka, amarantus i komosa ryżowa, ale tylko z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Tylko taki produkt jest przebadany i może być bezpieczny."
Na rynku jeszcze takich nie widziałam. Szkoda, że nie zostało to poparte konkretnymi produktami sama bym chętnie sięgnęła po takie produkty
"Jednak to, czy gluten zostanie wprowadzony wcześniej czy później, nie ma znaczenia, bo jeśli dziecko ma predyspozycje do celiakii, to na nią zachoruje."
Chyba powinno być, że może zachorować. Nie każdy z predyspozycjami zachoruje.
"Należy tylko pamiętać o jednej ważnej rzeczy przy podawaniu dziecku komosy ryżowej czy amarantusa – te kasze zawierają saponiny (mydło) – należy je dobrze przepłukać, a najlepiej namoczyć na 8-12h, przed gotowaniem. W ten sposób aktywujemy fitazę – enzym rozkładający kwas fitynowy, dzięki czemu kasza będzie dużo bardziej wartościowa i biodostępna dla dziecka."
Tego nie wiedziałam
Na rynku jeszcze takich nie widziałam. Szkoda, że nie zostało to poparte konkretnymi produktami sama bym chętnie sięgnęła po takie produkty
"Jednak to, czy gluten zostanie wprowadzony wcześniej czy później, nie ma znaczenia, bo jeśli dziecko ma predyspozycje do celiakii, to na nią zachoruje."
Chyba powinno być, że może zachorować. Nie każdy z predyspozycjami zachoruje.
"Należy tylko pamiętać o jednej ważnej rzeczy przy podawaniu dziecku komosy ryżowej czy amarantusa – te kasze zawierają saponiny (mydło) – należy je dobrze przepłukać, a najlepiej namoczyć na 8-12h, przed gotowaniem. W ten sposób aktywujemy fitazę – enzym rozkładający kwas fitynowy, dzięki czemu kasza będzie dużo bardziej wartościowa i biodostępna dla dziecka."
Tego nie wiedziałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
ktoś musiTy chyba nie śpisz, tak szybko zrobiłaś porządek
porządek i bezpieczeństwo, wszystko dla moich Bezglutów
podejrzewam, że p. Wierzbicka nie "siedzi" na tyle w temacie oznakowania i licencji, stąd taki ogólnik.ale tylko z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Tylko taki produkt jest przebadany i może być bezpieczny.
oczywiście, prof. Anula.Chyba powinno być, że może zachorować. Nie każdy z predyspozycjami zachoruje.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Uczę się od najlepszych
Ale nie chodziło mi, żeby się chwalić wiedzą, prędzej tym, że przeczytałam ze zrozumieniem
Ale nie chodziło mi, żeby się chwalić wiedzą, prędzej tym, że przeczytałam ze zrozumieniem
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Anula80, amarantus jest ze znakiem przekreślonego kłosa, np. z firmy Amarello, a przynajmniej w u mnie w sklepie taka jest
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Amarantus owszem, też kupuję Amarello. Ale gryki czy komosy ryżowej ze znaczkiem przekreślonego kłosa nie widziałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Anula80, znalazłam ! I nawet znaczek ma A do tego sklepu jest rabat 10% z tych kodów promocyjnych
http://www.misiontek.pl/quinoa-prazona- ... -40-g.html
http://www.misiontek.pl/quinoa-ziarno-b ... 250-g.html
http://www.misiontek.pl/quinoa-prazona- ... -40-g.html
http://www.misiontek.pl/quinoa-ziarno-b ... 250-g.html
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Super, dzięki za info jak znajdziesz jeszcze np jaglaną, gryczaną, to daj znać
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
No, ale generalnie - ta wypowiedż jest OK, czy tak średnio?
Chciałam wysłać do znajomych i rodziny, żeby przestali mnie przekonywać, że "trochę nie zaszkodzi", wiecie, o co cho...
I sama już nie wiem, czy celiakia i nietolerancja glutenu to synonimy, czy nie, w tym filmiku do którego odsyłają u dołu jest z lekka zagmatwane.
Chciałam wysłać do znajomych i rodziny, żeby przestali mnie przekonywać, że "trochę nie zaszkodzi", wiecie, o co cho...
I sama już nie wiem, czy celiakia i nietolerancja glutenu to synonimy, czy nie, w tym filmiku do którego odsyłają u dołu jest z lekka zagmatwane.