Artykuły w internecie
Moderator: Moderatorzy
Re: Artykuły w internecie
Niestety, czasami nie ma wyjścia i trzeba gotowce kupować.. A jako ciekawostka - dziś kupiłem mąkę uniwersalną firmy Ruggeri, skład wygląda na wyjątkowo naturalny: skrobia ziemniaczana, maka kukurydziana, grysik ryżowy, skrobia kukurydziana, sól, babka płesznika. Na wyprzedaży w Realu 8,80zł/ 500 gr.
Re: Artykuły w internecie
Autor jak zwykle nie przebiera w słowach ("bzdury", "propaganda", "badziewie") kontestując informacje dominujące w mediach. To ciągle najlepiej się u nas sprzedaje. A nie można by tak pozytywnie? Napisać po prostu co najlepiej jeść, gdzie to tanio kupić i jak przygotować nie spędzając 3/4 dnia w kuchni?pawel879 pisze: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/bezglute ... owe/hr5dc2
Ciekawa teza. Ja przed diagnozą jadłem przez całe życie chleb, którego składniki można było wyliczyć na palcach jednej ręki. Chemii w nim raczej za wiele nie było. Idę natomiast o zakład, że góra 1 na 5 celiaków piecze własny chleb (pozostała czwórka kupuje ten paczkowany). A większość tych, którzy pieką używa gotowych mieszanek."Odstawienie pszenicy, które najczęściej przybiera postać odstawienia chleba, bułek i makaronów, względnie gotowych mieszanek śniadaniowych to tak naprawdę rezygnacja tylko z badziewia w rodzaju miksów pszenicznych do wypieków, pełnych cukru i tłuszczów (często utwardzonych roślinnych) i innych chemicznych dodatków."
Po takim wstępie wypadałoby napisać czym jeszcze jest dieta bezglutenowa, ale zamiast tego autor kończy listą czterech bezwartościowych jego zdaniem gotowych produktów bezglutenowych. Padają co prawda hasła: burak, jarmuż, truskawki, jabłka, przyrządzona w domu ryba, ale to chyba (z wyjątkiem jarmużu) również standardowe pozycje diety pełnoglutenowej."Powszechnie lansowana dziś teza, że dieta bezglutenowa to przede wszystkim stale rosnący rynek bezglutenowych wysoko przetworzonych produktów z paczki jest z gruntu fałszywa."
Z wnioskiem, który płynie z artykułu (że gotowe produkty bezglutenowe nie są specjalnie zdrowe i wartościowe) trudno się nie zgodzić. Brakuje mi natomiast refleksji nad tym ile kosztuje taka bardziej wartościowa bezglutenowa dieta. Przy czym jako koszt rozumiem i pieniądze i czas poświęcony na zdobycie produktów oraz przygotowanie posiłków. Ludzie pokroju autora często oburzają się, gdy ktoś powie, że dieta bezglutenowa jest mniej wartościowa. Tymczasem nikt nie twierdzi, że ona nie może być równie albo nawet bardziej wartościowa. Jasne, że może być. Ale statystycznie w praktyce po prostu nie jest. Dlatego uważam, że autor powinien skoncentrować się na przekazie pozytywnym, co niekiedy zresztą możemy zaobserwować w jego wykonaniu Warto by jednak położyć większy nacisk na dostępność produktów i łatwość przygotowania potraw. Czyli takie gotowanie na co dzień. Nie od święta i nie tylko w sezonie.
Zaznaczam, że to tylko moja prywatna opinia na temat artykułu. Mam nadzieję, że nikogo nią nie obraziłem. Na wszelki wypadek z góry przepraszam
Re: Artykuły w internecie
Mysle, ze autorowi chodzilo o to, zeby zniechecic osoby, ktore nie musza byc na diecie bg, a na niej nie wiadomo po co sa. Panuje teraz moda na jedzenie bg, ktora po prostu kompletnie mnie dziwi, bo jak to mozna samemu tak sie 'katowac'. Kazdy wie ile czasu zajmuje gotowanie, szukanie produktow, a smak tego.... Wiele artykulow powstaje po to, zeby uzmyslowi, ze bg wcale nie znaczy zdrowo i modnie. To tak jak z dieta Dunkana, nagle wszyscy sie na nia rzucili, praktycznie bez sprawdzena czegokolwiek o tej diecie.
Ostatnio dietetyk mi powiedzial, ze czesc z jego 'pacjentow' praktycznie wcale nie gotuje i kupuje wszystko bg przetworzone
Ostatnio dietetyk mi powiedzial, ze czesc z jego 'pacjentow' praktycznie wcale nie gotuje i kupuje wszystko bg przetworzone
pozdrawiam
Re: Artykuły w internecie
wywiad o życiu celiakia z genialną Martą Krzyżanowską-Sołtysiak, czyli Bezglutenową Mamą z Leszna (http://bezglutenowamama.pl/)
http://gastrologia.mp.pl/wywiady/show.html?id=121024
http://gastrologia.mp.pl/wywiady/show.html?id=121024
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Artykuły w internecie
http://m.onet.pl/styl-zycia/kobieta/zdrowie,8em80l
Dziś na Onecie
Dziś na Onecie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Artykuły w internecie
ciekawe:
http://wakeup-world.com/2015/03/25/avoi ... -confirms/
o negatywnym wpływie małych ilości glutenu na osoby bez celiakii i alergii na gluten. wnioski oparte na tegorocznym włoskim badaniu u 61(59) osób z podejrzeniem NCGS (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
link do opisu eksperymentu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700
http://wakeup-world.com/2015/03/25/avoi ... -confirms/
o negatywnym wpływie małych ilości glutenu na osoby bez celiakii i alergii na gluten. wnioski oparte na tegorocznym włoskim badaniu u 61(59) osób z podejrzeniem NCGS (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
link do opisu eksperymentu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700
Re: Artykuły w internecie
Pewne media bardzo chętnie to podchwyciły, ale ja tu widzę bardzo dużą rozbieżność między ich interpretacją a tym, co napisali sami autorzy badania:
"Nasze badanie nie dostarczyło nowych informacji odnośnie identyfikacji potencjalnych biomarkerów NCGS".
Są do tego badania pewne zastrzeżenia, ale to dobrze, bo prawdopodobnie zostaną uwzględnione w kolejnych. Na 59 pacjentów z podejrzeniem NCGS, tylko u 9 stwierdzono statystycznie istotną reakcję na gluten. To znaczy, że aż u 50 jej nie stwierdzono. 50 osób albo nie zareagowało na gluten, albo zareagowało mocniej na placebo (efekt nocebo). Ciekawe ile było osób, które właśnie po placebo zgłosiło wzmożenie objawów. Szkoda też, że nie było grupy kontrolnej, czyli osób bez podejrzenia NCGS (ubolewali nad tym sami autorzy).
Także wnioski typu "NCGS potwierdzone" są tu nieuprawnione. Badanie można by podsumować tak: "Tylko niewielki odstetek osób, które uważają, że są nadwrażliwe na gluten cierpi na NCGS, o ile taka jednostka chorobowa w ogóle istnieje". Bardzo dobrze, że takie badanie zostało przeprowadzone. Z pewnością potrzeba następnych.
"Nasze badanie nie dostarczyło nowych informacji odnośnie identyfikacji potencjalnych biomarkerów NCGS".
Są do tego badania pewne zastrzeżenia, ale to dobrze, bo prawdopodobnie zostaną uwzględnione w kolejnych. Na 59 pacjentów z podejrzeniem NCGS, tylko u 9 stwierdzono statystycznie istotną reakcję na gluten. To znaczy, że aż u 50 jej nie stwierdzono. 50 osób albo nie zareagowało na gluten, albo zareagowało mocniej na placebo (efekt nocebo). Ciekawe ile było osób, które właśnie po placebo zgłosiło wzmożenie objawów. Szkoda też, że nie było grupy kontrolnej, czyli osób bez podejrzenia NCGS (ubolewali nad tym sami autorzy).
Także wnioski typu "NCGS potwierdzone" są tu nieuprawnione. Badanie można by podsumować tak: "Tylko niewielki odstetek osób, które uważają, że są nadwrażliwe na gluten cierpi na NCGS, o ile taka jednostka chorobowa w ogóle istnieje". Bardzo dobrze, że takie badanie zostało przeprowadzone. Z pewnością potrzeba następnych.
Re: Artykuły w internecie
nic takiego nie napisałam.Także wnioski typu "NCGS potwierdzone" są tu nieuprawnione
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Artykuły w internecie
Właśnie to przeczytałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Artykuły w internecie
Witajcie!!
Z góry przepraszam nie wiem gdzie to zamieścić poproszę o przeniesienie czy jakoś tak.
To link do super filmiku: http://www.rmf.fm/magazyn/news,499,wimb ... -ajde.html
Może to już ktoś zamieścił jeśli tak to wybaczcie . To krótka historia sukcesu tenisisty Novak'a Djokovic'a naszego bezglutenowego ziomka - w tle filmu widać "nasze życie". A poza tym fajnie ukazuje, pozytywny aspekt bycia na diecie bezglutenowej - będąc na naszej diecie można zdobywać wszystko i radzić sobie z każdą trudnością!
Mnie dodał ten filmik skrzydeł . A poza tym kocham tenis zaraz po siatkówce !!!!
Pozdrawiam wszystkich Nas - bezglutenowych zwycięzców!!!
Z góry przepraszam nie wiem gdzie to zamieścić poproszę o przeniesienie czy jakoś tak.
To link do super filmiku: http://www.rmf.fm/magazyn/news,499,wimb ... -ajde.html
Może to już ktoś zamieścił jeśli tak to wybaczcie . To krótka historia sukcesu tenisisty Novak'a Djokovic'a naszego bezglutenowego ziomka - w tle filmu widać "nasze życie". A poza tym fajnie ukazuje, pozytywny aspekt bycia na diecie bezglutenowej - będąc na naszej diecie można zdobywać wszystko i radzić sobie z każdą trudnością!
Mnie dodał ten filmik skrzydeł . A poza tym kocham tenis zaraz po siatkówce !!!!
Pozdrawiam wszystkich Nas - bezglutenowych zwycięzców!!!