Tej jesieni przygotowaliśmy długą listę produktów do badań na zawartość glutenu. W wyborze konkretnych produktów do badań kierowaliśmy się opiniami m.in. osób obserwujących nasze profile w mediach społecznościowych. Wyniki są bardzo dobre.
Do laboratorium wysłaliśmy 30 produktów:
opisanych jako bezglutenowe – staraliśmy się wybrać takie, w których ze względu na składniki potencjalnie może pojawić się ryzyko zanieczyszczenia glutenem lub te najbardziej popularne: pieczywo chrupkie kukurydziane, płatki owsiane, batony, musli, mąki jednorodne, panierka kukurydziana, chrupki kukurydziane, makaron gryczany, chipsy, tortille, nachosy i sos;
na etykietach których nie ma ani glutenowych składników, ani ostrzeżeń o możliwej zawartości glutenu: mąki i kasze naturalnie bezglutenowe, wafle kukurydziane, pieczywo chrupkie gryczane, muszle tacos, przyprawy i desery.
Wyniki badań są dostępne tutaj:
https://celiakia.pl/zbadalismy-produkty ... opad-2022/
Zbadaliśmy produkty na zawartość glutenu – listopad 2022
Moderator: Moderatorzy
Re: Zbadaliśmy produkty na zawartość glutenu – listopad 2022
Dzięki, to jest przydatne.