31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPRAWY

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPRAWY

Post autor: Leeloo »

Tej jesieni przygotowaliśmy długą listę produktów do badań na zawartość glutenu i podzieliliśmy je na dwie partie. Poniżej publikujemy pierwsze wyniki.

http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... partia.pdf

Produkty zostały wybrane na podstawie próśb osób na diecie bezglutenowej przekazanych nam poprzez fanpage’a na Facebooku, maile oraz grupę Stowarzyszeni z Celiakią na FB (grupa dla członków Stowarzyszenia). Z kilkuset zaproponowanych produktów wybraliśmy te, co do których i my mamy najwięcej wątpliwości, szczególnie mając na uwadze wcześniejsze wyniki badań i nasze własne doświadczenia.
Kilka osób prosiło nas o zbadanie produktów licencjonowanych. Zupełnie nie ma takiej potrzeby – te produkty są już regularnie kontrolowane i badane, a my otrzymujemy ich wyniki. Byłoby to tylko marnotrawienie funduszy z 1% podatku, z których finansowane są badania.

Nie skierowaliśmy też do badań produktów typu sól, cukier czy ocet. Według nas zupełnie nie stanowią zagrożenia. To wniosek wypływający z naszych wieloletnich doświadczeń związanych ze surowców podczas licznych audytów w firmach spożywczych. Tak więc do badań w akredytowanym laboratorium w pierwszej turze wysłaliśmy:

przyprawy różnych firm (część z nich miała na etykiecie ostrzeżenie o możliwej zawartości glutenu),
mąki, kasze i ryż,
chrupkie pieczywo, wafle i panierkę opisywaną jako bezglutenowa oraz mieszankę do chleba bez mąki

Wyniki badań pierwszej partii

Przyprawy najbardziej popularnych firm ( Prymat, Kotanyi, Kamis, marki Tesco) nie zawierały glutenu, mimo że na etykietach było takie ostrzeżenie. Wynik <LOQ oznacza, że w danej próbce było poniżej 6,25 ppm glutenu, czyli poniżej zakresu oznaczenia ilościowego. Nawet przyprawy mielone, co do których pojawiało się najwięcej wątpliwości, wyszły dobrze: papryka mielona, pieprz mielony, czosnek).

Niestety były wyjątki – przykrym zaskoczeniem był kolejny zły wynik przypraw firmy Dary Natury. Kolendra mielona tej firmy znów zawierała gluten powyżej 50 ppm (o dokładnej ilości dowiemy się wkrótce, natomiast w poprzednim badaniu ta sama przyprawa zawierała powyżej 168 ppm glutenu). Podobnie gluten zawierał ekologiczny pieprz mielony Darów Natury. Na etykietach tych przyprawach nie było ostrzeżenia o glutenie.
Powyżej 50 ppm (ile dokładnie dowiemy się już niedługo) zawierała też mieszanka – przyprawa do Gyrosa firmy Szczypta Natury, natomiast na jej etykiecie nie było ostrzeżenia o glutenie.

Generalnie wnioski są dość zaskakujące – glutenu nie zawierają te przyprawy, na których etykietach jest ostrzeżenie, natomiast niebezpieczne okazały się te przyprawy, na których nie było żadnego ostrzeżenia o jego możliwej zawartości.

Na prośbę wielu osób ponownie zbadaliśmy także ryż od kilku producentów – wszystkie badania są w porządku. Także zwykła, tania mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu.
Do badań skierowaliśmy też kasze firm Denver Food i Pięć Przemian – producenci opisywali je jako bezglutenowe i faktycznie takie były.
Natomiast powyżej 50 ppm glutenu (wkrótce dokładna informacja) zawierały wafle gryczane firmy Lestello, które na etykiecie są opisane jako produkt bezglutenowy!

Wszystkie te produkty, które zawierały ponad 50 ppm glutenu skierowaliśmy do ponownej oceny i wkrótce otrzymamy precyzyjne wyniki, które opublikujemy jako suplement do niniejszej informacji.
Przekroczenia zawartości glutenu w wymienionych produktach zgłaszamy do Głównego Inspektoratu Sanitarnego z prośbą o interwencję.

A już niedługo opublikujemy wyniki badań drugiej partii – m.in. słodyczy, alkoholi oraz kolejnych chlebów ze zwykłych piekarni sprzedawanych jako bezglutenowe.

Badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1% podatku. Dziękujemy wszystkim osobom, które przekazują Stowarzyszeniu 1% podatku – badania na zawartość glutenu są finansowane z tego źródła.

Anna Marczewska
Zarząd Stowarzyszenia
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPR

Post autor: Pajacynka »

Mój ukochany pieprz ziołowy od Darów Natury :galy: <sciana> :cry:
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPR

Post autor: salsamichal »

To jest właśnie odpowiedzialność producentów eh praktycznie zawsze korzystam z przypraw darów natury - miazga
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPR

Post autor: Adrian »

Moim zdaniem te badania nie mają sensu, z bardzo prostego powodu, otóż co z tego że w jednej partii (dajmy na to przypraw) został wykryty gluten, a to wcale nie znaczy że w innych partiach przypraw również będzie się ten gluten znajdował...to jest zwykła ruletka...
Awatar użytkownika
Thursday
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 68
Rejestracja: pn 22 sie, 2016 10:42

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPR

Post autor: Thursday »

Adrian pisze:Moim zdaniem te badania nie mają sensu, z bardzo prostego powodu, otóż co z tego że w jednej partii (dajmy na to przypraw) został wykryty gluten, a to wcale nie znaczy że w innych partiach przypraw również będzie się ten gluten znajdował...to jest zwykła ruletka...
Ruletka ruletka, ale certyfikowany produkt zawsze powinien miec wartosc ujemna testu... :/
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: pt 25 mar, 2016 07:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPR

Post autor: magda_90 »

Tylko że Dary Natury nie mają certyfikatu Stowarzyszenia. Z tego co się orientuję to żadne przyprawy nie mają certyfikowanego przekreślonego kłosa
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
farfa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 22 maja, 2019 22:55

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPR

Post autor: farfa »

witam,jak obecnie wygląda sytuacja na 2019 rok,jak firma denver food?jakie pewne sa przyprawy,ryze,kasze?
Momo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: śr 07 paź, 2020 22:02

Re: 31.10.2017 Wyniki I partii najnowszej tury badań- PRZYPRAWY

Post autor: Momo »

Witajcie,
Właśnie przeszukuje forum w poszukiwaniu błędu dietetycznego jaki popełniam, a pilnuje się bardzo.. Jestem rok po diagnozie i właśnie zrobiłam kontrolne badanie przeciwciał, zaskoczenie! nadal bardzo podwyższona wartość p/transglutaminazie IgA-126. Jadłam dość dużo wafli gryczanych z firmy lustello, bo łatwo nimi zaspokoić głód np w pracy, średnio 1 opakowanie na 2 dni.Innej żywności przetworzonej nie jem więc to prawdopodobnie tu jest przyczyna.. .
ODPOWIEDZ