Kiedy pobrać krew na przeciwciała???
Moderator: Moderatorzy
Kiedy pobrać krew na przeciwciała???
Kiedy należy pobrać krew do badania w kierunku Duhringa??
W momencie gdy jest się na diecie bezglutenowej czy na glutenowej??
Jeśli na glutenie to ile trzeba być na prowokacji??
W momencie gdy jest się na diecie bezglutenowej czy na glutenowej??
Jeśli na glutenie to ile trzeba być na prowokacji??
Na diecie od 19.01.2006. Prowokacja od 1.02.2007.
Zawsze, na każde przeciwciała, pobiera się przed przejściem na dietę! W momencie gdy zabraknie glutenu (czy też alergenu), automatycznie organizm przestaje wytwarzać przeciwciała. Bo przeciwko czemu? Skoro glutenu już nie ma? Natomiast długośc trwania prowokacji trudno jest ustalić, bo zależy od wrażliwości organizmu. Czasem wystarczy kilka tygodni, czasem pół roku to mało....
- Magdalaena
- -#Moderator
Lepiej, żeby się wypowiedział na ten temat ktoś z Duhringiem, ale z tego co się orientuję, to zmiany na skórze są dość charakterystyczne, pobiera się wycinki i bada histologicznie. Ale raczej dieta bg odpada w tym momencie... Wysypka powstaje bowiem pod wpływem glutenu (dlatego Duhring jest nazywany skórną postacią celiakii), a jod tylko zaostrza objawy.
Właśnie dlatego teraz jem produkty zawierające gluten.
Moj lekarz (alergolog) będzie mi robil badanie krwi. Na resztę badań muszę iść do gastrologa.
Dziś jest 4 dzień prowokacji.
Narazie nie mam dużej wysypki.. ale 3-4 razy dziennie chodzę do wc na dłużej..
Moja wysypka przeważnie jest na szyi, za uszami, między łopatkami, na udach, pod kolanami..
aaaa.. jeszcze jedno pytanie: Czy do tego badania trzeba być naczczo???
Moj lekarz (alergolog) będzie mi robil badanie krwi. Na resztę badań muszę iść do gastrologa.
Dziś jest 4 dzień prowokacji.
Narazie nie mam dużej wysypki.. ale 3-4 razy dziennie chodzę do wc na dłużej..
Moja wysypka przeważnie jest na szyi, za uszami, między łopatkami, na udach, pod kolanami..
aaaa.. jeszcze jedno pytanie: Czy do tego badania trzeba być naczczo???
Ostatnio zmieniony ndz 04 lut, 2007 12:11 przez silverka, łącznie zmieniany 1 raz.
Na diecie od 19.01.2006. Prowokacja od 1.02.2007.
Pamiętaj, że przeciwciała mogą potwierdzić chorobę, ale jej nie wykluczają.
Ja też miałam typowe objawy duhringa - dermatolog od razu powiedziała, że to jest to. Po badaniach okazało się, że nie mam przeciwciał we krwi, ale zanik kosmków jest III stopnia.
Ja też miałam typowe objawy duhringa - dermatolog od razu powiedziała, że to jest to. Po badaniach okazało się, że nie mam przeciwciał we krwi, ale zanik kosmków jest III stopnia.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006