Kaszka gryczana
Moderator: Moderatorzy
Kaszka gryczana
Czy ktoś próbował robić jakieś potrawy z kaszki gryczanej? Myślałam o czymś na śniadanie np. z mlekiem ryżowym ale nie wiem czy to wypali (jeszcze nie wiem jak taką kaszkę przyrządzić ) :-)
Re: Kaszka gryczana
naleśniki z kaszy gryczanej wcześniej moczonej całą noc
http://smakoterapia.blogspot.com/2014/0 ... gryki.html
http://smakoterapia.blogspot.com/2014/0 ... gryki.html
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Kaszka gryczana
Robiłaś? Smakowały Ci? Trochę się obawiam, czy z samej greki nie są "za ostre"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Kaszka gryczana
Szału nie ma, ale doprawione nadają się do dań na słono lub tortilla. Oczywiście u nas na mleku sojowym
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 352
- Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
- Lokalizacja: Kraków
Re: Kaszka gryczana
Niepalona cezar z allegro. Płuczę i jest ok.
Re: Kaszka gryczana
ostatni nasz hit to.... chleb z kaszy gryczanej - ale wersja dla cierpliwych.
Pokazuję i objaśniam.
składniki:
- 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
- 0,7l wody
- 2-3 łyżeczki soli kamiennej
- cierpliwość
jak zrobić:
kasze zalać wodą i odstawić na minimum 8 godzin. Ona zwiększy swoją objętość, wiec trzeba wziąć poprawke na odpowiednie duże naczynie, aby kasza w nocy "nie wyszła" z naczynia. Są tacy, co trzymają ją do skiełkowania, ale ja aż tak cierpliwy nie jestem.... 12h też już raz stała. Uzupełniać wode w razie potrzeby.
Po tym czasie wodę z ponad kaszy odlewamy, dodajemy sól i miksujemy na półgładko - nie pytajcie tylko co to oznacza, bo nie wiem Do foremki keksówki wyłożonej papierem wylewamy zmiksowaną masę i wkładamy do piekarnika i tam również ma stać kolejne 8 godzin. Jeśli temperatura jest odpowiednia to wyrośnie, jak nie, to my odpalamy piekarnik (po 8 godzinach) na ok 40-50C i po pół godzinie jest już ok.
Jak keksówka już wyrośnięta to odpalamy piekarnik na 200C i odmierzamy 50 min od czasu włączenia, a nie od nagrzania. Po tym czasie jest już zazwyczaj upieczony i wygląda tak...
Smakuje ok, najbardziej podobny jest do razowca dość mocno wilgotny. Ja jutro piekę z dodatkiem oliwek. Zioła też się sprawdzają jak i posypka sezamowa.
Pokazuję i objaśniam.
składniki:
- 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
- 0,7l wody
- 2-3 łyżeczki soli kamiennej
- cierpliwość
jak zrobić:
kasze zalać wodą i odstawić na minimum 8 godzin. Ona zwiększy swoją objętość, wiec trzeba wziąć poprawke na odpowiednie duże naczynie, aby kasza w nocy "nie wyszła" z naczynia. Są tacy, co trzymają ją do skiełkowania, ale ja aż tak cierpliwy nie jestem.... 12h też już raz stała. Uzupełniać wode w razie potrzeby.
Po tym czasie wodę z ponad kaszy odlewamy, dodajemy sól i miksujemy na półgładko - nie pytajcie tylko co to oznacza, bo nie wiem Do foremki keksówki wyłożonej papierem wylewamy zmiksowaną masę i wkładamy do piekarnika i tam również ma stać kolejne 8 godzin. Jeśli temperatura jest odpowiednia to wyrośnie, jak nie, to my odpalamy piekarnik (po 8 godzinach) na ok 40-50C i po pół godzinie jest już ok.
Jak keksówka już wyrośnięta to odpalamy piekarnik na 200C i odmierzamy 50 min od czasu włączenia, a nie od nagrzania. Po tym czasie jest już zazwyczaj upieczony i wygląda tak...
Smakuje ok, najbardziej podobny jest do razowca dość mocno wilgotny. Ja jutro piekę z dodatkiem oliwek. Zioła też się sprawdzają jak i posypka sezamowa.
Re: Kaszka gryczana
Właśnie wyciągnęłam z pieca. A z jaglanej można?
Re: Kaszka gryczana
nie wiem, ale jak spróbujesz to daj znać jak wyszło
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kaszka gryczana
na zdjęciu wygląda bosko
spróbuję zrobić,
i chętnie poproszę o więcej tak naturalnych przepisów
pozdrawiam,MK
spróbuję zrobić,
i chętnie poproszę o więcej tak naturalnych przepisów
pozdrawiam,MK
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kaszka gryczana
zrobiłam
wszystko zgodnie z przepisem itd.
ale nawet po tej półgodzinnej sielance w ciepłym piekarniku nie chciał urosnąć,
a po upieczeniu - niestety całkowicie Zakalec
nie wiem co mogłam zrobić źle .... ale mi osobiście niestety nie wyszedł ten chlebek.
będę próbowała jeszcze raz,... zobaczymy.
wszystko zgodnie z przepisem itd.
ale nawet po tej półgodzinnej sielance w ciepłym piekarniku nie chciał urosnąć,
a po upieczeniu - niestety całkowicie Zakalec
nie wiem co mogłam zrobić źle .... ale mi osobiście niestety nie wyszedł ten chlebek.
będę próbowała jeszcze raz,... zobaczymy.
Re: Kaszka gryczana
monisiak81 pierwotny przepis jest tutaj http://www.natchniona.pl/chleb-doskonal ... i-drozdzy/
Robiłaś tak jak w przepisie?
Robiłaś tak jak w przepisie?
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kaszka gryczana
robiłam z Twojego przepisu, co do ziarenka, ale coś nie wyszło.
zwykły zakalec,
spróbuję go powtórzyć, może dodam mniej soli bo wyszedł "prze" solony,
czekał tak i czekał, nawet zabroniłam zaglądać do niego, no ale nic,...
zwykły zakalec,
spróbuję go powtórzyć, może dodam mniej soli bo wyszedł "prze" solony,
czekał tak i czekał, nawet zabroniłam zaglądać do niego, no ale nic,...
Re: Kaszka gryczana
no tej soli to jest chyba za dużo...
A może za "mocno" zblendowałaś, bo w przepisie jest na półgładko.... :p
A może za "mocno" zblendowałaś, bo w przepisie jest na półgładko.... :p
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kaszka gryczana
delikatne grudki były, ale robiłam to zwykłym blenderem, może to ... tym całym termomixem trzeba?
nie wiem, ludzie tam w opiniach piszą że jak zakalec to za dużo wody, ja tam może ciut więcej niż szklankę dałam więc teoretycznie zgodnie z przepisem, nie wiem, będę jeszcze próbować.
nie wiem, ludzie tam w opiniach piszą że jak zakalec to za dużo wody, ja tam może ciut więcej niż szklankę dałam więc teoretycznie zgodnie z przepisem, nie wiem, będę jeszcze próbować.