Ciemny biszkopt
Moderator: Moderatorzy
- słodki facet
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
- Lokalizacja: Kraków
Ciemny biszkopt
Jakby ktoś był zainteresowany ciemnym biszkoptem to poniżej podaję składniki na taki
- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao
Składniki na okrągłą formę 24 cm.
Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).
Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.
Z takiego biszkoptu zrobiliśmy taki torcik
- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao
Składniki na okrągłą formę 24 cm.
Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).
Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.
Z takiego biszkoptu zrobiliśmy taki torcik
Re: Ciemny biszkopt
Biszkopt super, ale masa wygląda obiecująco.
- słodki facet
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ciemny biszkopt
Anja: masa była śmietankowa z mascarpone a w środku żelka dyniowo-pomarańczowa
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Ciemny biszkopt
Mąka z tapioki jakiego producenta?
Parokrotnie chciałam kupić mąkę z tapioki, bo ktoś powiedział, że dobrze służy wypiekom, ale oznaczonej kłosem nie znalazłam
Parokrotnie chciałam kupić mąkę z tapioki, bo ktoś powiedział, że dobrze służy wypiekom, ale oznaczonej kłosem nie znalazłam
- słodki facet
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
- Lokalizacja: Kraków
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Ciemny biszkopt
Ja kupuję tę pierwszą podaną przez Słodkiego Faceta .
A torcik robi mega wrażenie.
Jeśli mogę zapytać o przystrojenie, również robiliście sami każdy element?
Pozdrawiam
A torcik robi mega wrażenie.
Jeśli mogę zapytać o przystrojenie, również robiliście sami każdy element?
Pozdrawiam
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
- słodki facet
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ciemny biszkopt
pleomorfa: dzięki
tak trumienki i nagrobki z orzechowego ciasta kruchego, kości z bezików, pomarańczowe kule z żelki dyniowej
tak trumienki i nagrobki z orzechowego ciasta kruchego, kości z bezików, pomarańczowe kule z żelki dyniowej
Re: Ciemny biszkopt
słodki facet: czy cukier kryształ mozna zastąpić cukrem kokosowym bądź miodem rzepakowym ? albo ksylitol ?:)
Izabela
- słodki facet
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: śr 23 lis, 2016 10:27
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ciemny biszkopt
Minutka: raz używałem cukru kokosowego i nawet wyszło Ksylitolu nie używam ale można spróbować - cukier jest potrzebny do stworzenia stabilnej piany z białek. Jeżeli chodzi o miód to nie bardzo go widzę w tym zastosowaniu