Bezgluten

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Bezgluten

Post autor: Okalina »

Dziś dostałam takiego e-maila od Bezglutenu:

Szanowni Państwo,
Miło nam poinformować, iż nasze wybrane produkty znaleźć już można w sieci kilkudziesięciu sklepów STOKROTKA zlokalizowanych na terenie całej Polski. Obecnie nasze produkty znaleźć można w sklepach, których listę umieściliśmy poniżej. Zarówno asortyment jak i ilość sklepów będzie się sukcesywnie powiększać o czym będziemy na bieżąco informować na naszej stronie internetowej.
W każdym z tych sklepów znajdziecie Państwo szeroki asortyment naszych produktów. Jeśli natkniecie się Państwo na jakikolwiek problem lub brak produktów w tych sklepach prosimy o informacje do naszego biura handlowego.
Dziękujemy i życzymy udanych zakupów !!!
1. Lublin, ul. Ametystowa 1,
2. Lublin, ul. Lipowa 13,
3. Gliwice, ul. Kopernika 16,
4. Siedlce, ul. Młynarska 26,
5. Siedlce, ul. Wojskowa 3
6. Połaniec, ul. Kościuszki 45,
7. Suwałki, ul. Noniewicza 46,
8. Bydgoszcz, ul. Wojska Polskiego 23,
9. Mława, ul. Żwirki 6,
10. Puławy, ul. Kołłątaja 18,
11. Świdnik, ul. Kardynała S. Wyszyńskiego 16,
12. Rybnik, ul. Raciborska 16,
13. Sosnowiec, ul. Sienkiewicza 2,
14. Tomaszów Lubelski, ul. Traugutta 1,
15. Maków Mazowiecki, ul. 1 Maja 12,
16. Ostrołęka, ul. Sikorskiego 39,
17. Ostrołęka, ul. Inwalidów Wojennych 23/2,
18. Małkinia, ul. Nurska 35A,
19. Przasnysz, ul. Orlika 18,
20. Olsztyn, ul. Wilczyńskiego 8,
21. Ostrów Mazowiecki, ul. Kościuszki 24,
22. Włocławek, ul. Kaliska 87A,
23. Augustów, ul. Kopernika 4,
24. Szczecin, ul. 26-go Kwietnia 2,
25. Szczecin, ul. 1-go Maja 1a,
26. Szczecin, ul. Niepodległości 18/22,
27. Świnoujście, ul. Matejki 34,
28. Gorzów, ul. Wróblewskiego 30,
29. Wałcz, ul. Kilińszczaków 43,
30. Poznań, ul. Os. Rusa 58,
31. Białystok, ul. Padarewskiego 10,
32. Radom, al.Józefa Grzecznarowskiego 17,
33. Kielce, ul.Czarnowska 22,
34. Jędrzejów, ul.Chrobrego 8,
35. Warszawa,ul. Rembielińska 20,
36. Nidzica, ul. Traugutta 18,
37. Słupsk ul. Tuwima 32-33,
38. Biała Podlaska, ul. Brzeska 27,
39. Ostróda ul. Stefana Jaracza 2,
40. Ostróda ul.Czarnieckiego 47,
41. Stalowa Wola, ul. Jana Pawła II,
42. Skoczów ul.Fabryczna 9,
43. Tarnów, ul.Nowodąbrowska 116,
44. Gdańsk, ul. Piotrkowska 25
45. Kolbuszowa, ul.Rzeszowska 6,
46. Nowy Targ, Królowej Jadwigi 17,
47. Toruń, u. Lelewela 33,
48. Łęczna, ul. Jana Pawła II 99,
49. Radomsko, ul. Reymonta 18,
50. Kalisz ul. Wojska Polskiego 151,
51. Lubin, ul. Topolowa 56,
52. Bartoszyce, ul. Kętrzyńska 18,
53. Barczewo, ul. Wojska Polskiego19,
54. Szczytno, ul. Moniuszki 22,
55. Świdnica, ul. Wróblewskiego 1a
56. Łomża, ul. Księżnej Anny 6
57. Łomża, ul. Legionów 54
58. Lubartów, ul. Lubelska 56a
59. Sandomierz, ul. Mickiewicza 32

Nie bardzo wiedziałam, gdzie wkleić.(proszę ew. przenieść)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

Do grona producentów wyrobów z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa powróciła Wytwórnia Artykułów Bezglutenowych BEZGLUTEN s.c.
Jako pierwsze ze znakiem w sprzedaży pojawią się nowe produkty świeże:
chleby biały i chleb wieloziarnisty z miodem oraz muffinka czekoladowa.
Chleby zawierają dodatek witaminy D oraz miód i ciekawe mieszanki mąk: sorgo, amarantus, quinoa (wieloziarnisty) oraz z cibory jadalnej (biały). Muffinka z kawałkami czekolady jest zapakowana w wygodny sposób, pozwalający na zabranie jej do szkoły, pracy czy w podróż.

Ponieważ cała oferta produktów bezglutenowych marki BEZGLUTEN została objęta licencją, znak Przekreślonego Kłosa będzie się sukcesywnie pojawiał na kolejnych opakowaniach.

http://www.celiakia.pl/bezgluten-ze-zna ... ego-klosa/
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Bezgluten

Post autor: Anika78 »

Super wiadomość! :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

Nowe receptury ciast w proszku firmy Bezgluten

Firma Bezgluten przygotowała nowe receptury następujących ciast w proszku:

PL-089-158 Ciasto z czekoladą
PL-089-159 Ciasto o smaku bananowym
PL-089-160 Ciasto o smaku cytrynowym

Składy ciast zmieniono w kierunku prozdrowotnym. Każde ciasto zawiera dodatek inuliny (błonnika z cykorii), która jest naturalnym prebiotykiem, stymulującym prawidłowy wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Z ciast wycofano cukier, co pozwala na samodzielne dozowanie jego dodatku lub zastąpienie go naturalnym zamiennikiem, np. ksylitolem. Etykiety produktów mają krótki skład, a konsument sam wybiera czy chce wykonać ciasto z użyciem oleju roślinnego czy masła.

Ciasta nie mają dodatku substancji zagęszczających (gumy guar, ksantan itp.), emulgatorów i skrobi pszennej bezglutenowej. Tak przygotowane „gotowce” to szybki i łatwy sposób na wykonanie w domu ciasta, muffinek lub bazy do ciast przekładanych ulubionym kremem. To w wersji mniej prozdrowotnej ;)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

Nowe chleby od firmy Bezgluten

Firma Bezgluten wprowadziła na rynek nową linię chlebów ACTIVE LIFE. Są wzbogacone w superfoods, nie zawierają składników alergennych i GMO. Zamiast białego, rafinowanego cukru zastosowano syrop ryżowy. Chleby są odpowiednie dla wegetarian i wegan.

Nowe produkty to:
· PL-089-207 CHLEB WIELOZIARNISTY z ziarnami chia
– wzbogacony o siemię lnu i nasiona chia
– zawiera mąkę z cibory jadalnej
– receptura oparta na zakwasie z mąki ryżowo-gryczanej

· PL-089-206 CHLEB CIEMNY z dynią i żurawiną
-wzbogacony o pestki dyni oraz przecier dyniowy
-zawiera żurawinę
-receptura oparta na zakwasie z mąki ryżowo-gryczanej
-wysoka zawartość błonnika, a niska zawartość tłuszczów nasyconych

· PL-089-205 CHLEB JASNY
-zawiera mąkę jaglaną
-receptura oparta na zakwasie z mąki ryżowo-gryczanej
-wysoka zawartość błonnika
-niska zawartość tłuszczów nasyconych i cukrów

· PL-089-209 BOCHENEK JASNY z czarnuszką

Chleb Bochenkowy pokrojony na duże, podłużne kromki. Miękki o zwartym, „wilgotnym” miękiszu. Chleb wypiekany na zakwasie gryczano-ryżowym, nadającym charakterystyczny smak i aromat, przypominający tradycyjne pieczywo. Posiada wysoką (13%) zawartość ziaren: słonecznika i siemienia lnianego oraz płatków amarantusa i quinoa (zwanych „złotem Inków”) z dodatkiem aromatycznych nasion czarnuszki, nadającej głęboki, wyrazisty smak.

https://celiakia.pl/nowe-chleby-od-firmy-bezgluten/
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

:569: Biszkopty w belgijskiej czekoladzie bez cukru firmy Bezgluten

Firma Bezgluten przygotowała kolejną nowość: biszkopty w belgijskiej czekoladzie bez cukru

Cukier w biszkoptach zastąpiono maltitolem. Dodatkowo są one oblane prawdziwą belgijską czekoladą deserową i wypiekane ze świeżych jaj.
Nie zawierają tłuszczy trans, skrobi pszennej bezglutenowej, substancji spulchniających, konserwantów, sztucznych aromatów i barwników.

https://celiakia.pl/biszkopty-w-belgijs ... bezgluten/
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

NOWOŚĆ!

RiceVita to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska na ciepło, przygotowana przez Bezgluten. Wystarczy wsypać do kubka, zalać wrzącą wodą lub mlekiem, wymieszać, odczekać kilka minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna do pracy, szkoły, podczas podróży. Produkt występuje w dwóch wersjach smakowych. Pierwsza jest z dodatkiem truskawki, banana oraz jogurtu. Druga natomiast to tradycyjne połączenie jabłka i cynamonu z dodatkiem ziaren chia, które znane są ze swych wartości odżywczych (m. in. są bogate w białko, wapń oraz kwasy tłuszczowe omega 3). Ponadto wersja ta nie zawiera w składzie surowców z mleka, jest więc idealna dla osób z nietolerancją laktozy a także wegan.

PL-089-222 RiceVita truskawka – banan
PL-089-223 RiceVita jabłko – cynamon
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

Firma Bezgluten przygotowała nowe bezglutenowe mieszanki mąk:

OATS-PL-089-239 – 7 ziaren mieszanka
PL-089-244 – Burger mix Gluten free

Oto jak firma Bezgluten zachęca do wypróbowania swoich nowych produktów:

7 ziaren mieszanka:
Łatwa w przygotowaniu mieszanka ziaren do wypieku chleba z dołączona foremką w zestawie. Polecana osobom aktywnym fizycznie, dbającym o zdrowie i sylwetkę. Wzbogacona błonnikiem. Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez dodatku cukru, bez mleka, wegańska oraz bez składników pochodzenia pszenicznego, kukurydzianego, ryżowego, soi, tłuszczu palmowego i tłuszczów utwardzonych oraz dodatków technologicznych. Każde z ziaren wprowadza bogactwo wartościowych składników, takich jak: betaglukany, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grup B, witamina E, magnez, wapń, żelazo i wiele innych, które mają dobroczynny wpływa na nasz organizm. Chleb wypieczony z mieszanki jest bardzo pożywny, z wilgotnym środkiem i chrupiącą skórką. Mieszanka idealnie nadaje się także do przygotowania batonów musli.

Burger mix:
Mieszanka na bezglutenowe, wegańskie kotlety odznacza się łatwością i szybkością wykonania. Wystarczy zalać wrzącą wodą, wymieszać i usmażyć według przepisu na opakowaniu, aby otrzymać wartościowy substytut mięsa. Kotlety zapewniają wysokobiałkowy posiłek (20,5 g białka). Ponadto porcja zapewnia dawkę witamin z grupy B naturalnie występujących w mięsie oraz cynk. Mieszanka wegańskiego zamiennika mięsa charakteryzuje się przemyślanym i dobrze zbilansowanym składem zarówno pod względem żywieniowym, jak również smakowym. Mieszanka oprócz składników będących źródłem białka, została wzbogacona w innecenne składniki, takie jak płatki z amarantusa i quinoa, płatki drożdżowe nieaktywne oraz inulinę.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

Firma Bezgluten przygotowała kilka nowości ze znakiem towarowym Przekreślony Kłos!

PL-089-252 Bułki białe

PL-089-251 Bułki wieloziarniste

Bezglutenowe bułki bez dodatku cukru są pierwszym tego typu produktem na rynku. Charakteryzują się prostym i krótkim składem bez zbędnych dodatków, sztucznych barwników czy konserwantów. Odpowiednie dla wegan. Wpisują się w trend clean label.

PL-089-250 Brownie – ciasto czekoladowe
Brownie BezglutenBrownie to wypiek wilgotny i intensywnie czekoladowy. Bez dodatku substancji zagęszczających, tłuszczów utwardzonych, tłuszczu palmowego, składników pochodzenia pszenicznego, substancji utrzymujących wilgoć, syropu glukozowego i glukozowo-fruktozowego, konserwantów, substancji spulchniających, regulatorów kwasowości. W składzie zawiera rozpuszczalny błonnik kukurydziany, który posiada właściwości prebiotyczne.

OATS-PL-089-248 Chleb świeży bezglutenowy
Zawiera pełnoziarnistą mąkę owsianą i rozpuszczalny błonnik, jest zdrową i sycącą bazą dla śniadań czy kolacji. Brak skrobi pszennej, mleka, jaj i niska zawartość cukru sprawiają, że można po niego sięgać bez ograniczeń i bez obawy o dyskomfort trawienny oraz reakcje alergenne.

OATS- PL-089-249 Ciastko owsiane z żurawiną bezglutenowe
Miękkie i sycące ciastko owsiane z dodatkiem kawałków żurawiny. Przekąska polecana dla dzieci i dorosłych, np. jako drugie śniadanie. Idealne do ciepłego kakao, kawy oraz jako dodatek do jogurtu lub kefiru. Bez dodatku tłuszczów utwardzonych, tłuszczów trans oraz tłuszczu palmowego, składników pochodzenia pszenicznego, barwników i aromatów.

PL-089-048 Mieszanka wieloziarnista bezglutenowa
Nowy odświeżony skład mieszanki wieloziarnistej z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz wspomagającego pracę jelit błonnika z babki jajowatej. Ponadto w skład mieszanki wchodzą wartościowe ziarna słonecznika, siemienia lnianego oraz mąka jaglana. Ze składu wyeliminowano dodatek cukru, substancji spulchniających oraz regulatora kwasowości. Mieszanka nie zawiera składników alergennych.

Produkty można zakupić w sklepie internetowym producenta.
https://bezgluten.pl/sklep/

https://celiakia.pl/nowosci-ze-znakiem- ... bezgluten/
Awatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 266
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: Bezgluten

Post autor: Derwid »

Co myślicie o mące Bezglutenu "Ekstra uniwersalna mieszanka bezglutenowa"?
https://bezgluten.pl/sklep/maki-koncent ... a-1kg.html

Ogólnie jako mąka jest jedną z lepszych, które spotkałem. Przypomina mi trochę tą Schaera.
Jednak moje wątpliwości budzi skład:
Składniki: Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: węglany sodu.
oraz dopisek:
Odpowiednie dla osób nietolerujacych glutenu.

No właśnie, "nietolerujących glutenu".
Czy ta mąka jest odpowiednia dla osób z celiakią?
Ma znaczek przekreślonego kłosa, ale czy to wystarczy?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Bezgluten

Post autor: Leeloo »

Wystarczy. Licencjonowany Znak Przekreślonego Kłosa to gwarancja bezpieczeństwa:
https://www.przekreslonyklos.pl
ODPOWIEDZ