Wiem, ze to nie sezon na faworki i ciagle nudze z tymi goframi, ale podaje przepis.
Te gofry smakuja jak faworki, dzieki dodatkowi kremowki, ktora dodalam bo konczyla sie jej data przydatnosci.
500 ml maki, uzylam skrobii kukur. i maki ryzowej, plus troche gryczanej,
2 duze jajka
4 lyzki cukru
cukier wan.
1/4 lyzeczki proszku do piecz.
250 ml smietanki, kremowki 36%
150 ml mleka
szczypta soli
Wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic na 30 min. Gofrownice natluscic tylko przed pieczeniem pierwszego krazka. Upieczone posypac cukrem pudrem. Nadmiar mozna zamrozic i pozniej odgrzac w tosterze.
Sa b. chrupiace.
Gofry jak faworki
Moderator: Moderatorzy
GOFRY
A ja polecam inny przepis na fajne gofry, które właśnie dziś pochłaniałyśmy z psiapsiółką. Ona przywiozła go z ostatniego MDC z Warszawy. Ponoć Bezgluten tam takie serwował:
- 500g mąki pierogowo naleśnikowej BEZGLUTEN
- 3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 1 łyżka oleju
- woda (ten składnik można dodawać według uznania, aż uzyska się gęstą, lekko ciągnącą masę)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją dodatkowo olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
Nałożyć suto masę gofrową i piec do zarumienienia
Upieczone gofry ostudzić
Dziś jadłyśmy je ze śmietaną bezglutenową i poziomkami....pychotka
- 500g mąki pierogowo naleśnikowej BEZGLUTEN
- 3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 1 łyżka oleju
- woda (ten składnik można dodawać według uznania, aż uzyska się gęstą, lekko ciągnącą masę)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją dodatkowo olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
Nałożyć suto masę gofrową i piec do zarumienienia
Upieczone gofry ostudzić
Dziś jadłyśmy je ze śmietaną bezglutenową i poziomkami....pychotka