Gofry jak faworki

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Gofry jak faworki

Post autor: thh-polka »

Wiem, ze to nie sezon na faworki i ciagle nudze z tymi goframi, ale podaje przepis.
Te gofry smakuja jak faworki, dzieki dodatkowi kremowki, ktora dodalam bo konczyla sie jej data przydatnosci.

500 ml maki, uzylam skrobii kukur. i maki ryzowej, plus troche gryczanej,
2 duze jajka
4 lyzki cukru
cukier wan.
1/4 lyzeczki proszku do piecz.
250 ml smietanki, kremowki 36%
150 ml mleka
szczypta soli

Wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic na 30 min. Gofrownice natluscic tylko przed pieczeniem pierwszego krazka. Upieczone posypac cukrem pudrem. Nadmiar mozna zamrozic i pozniej odgrzac w tosterze.
Sa b. chrupiace.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Właśnie sobie piekę te gofry.
Są pyszne! aczkolwiek z faworkami mi się nie kojarzą. Być może to dlatego, że nie miałam 36% śmietanki, tylko 30%, no i dałam trochę razowej mąki (oprócz ryżowej i mixu).
Tak czy siak - pyszne :)
Obrazek
alap
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pt 23 maja, 2008 17:30
Lokalizacja: Kraków

GOFRY

Post autor: alap »

A ja polecam inny przepis na fajne gofry, które właśnie dziś pochłaniałyśmy z psiapsiółką. Ona przywiozła go z ostatniego MDC z Warszawy. Ponoć Bezgluten tam takie serwował:

- 500g mąki pierogowo naleśnikowej BEZGLUTEN

- 3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej

- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia BEZGLUTEN

- 1 łyżka oleju

- woda (ten składnik można dodawać według uznania, aż uzyska się gęstą, lekko ciągnącą masę)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją dodatkowo olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
Nałożyć suto masę gofrową i piec do zarumienienia
Upieczone gofry ostudzić
Dziś jadłyśmy je ze śmietaną bezglutenową i poziomkami....pychotka
:D
ODPOWIEDZ