Lazania
Moderator: Moderatorzy
Lazania
czy ktoś z Was opatentował robienie lazanii ? wiem ze produkuje gotową lazanie Dr Schaer ale jakoś nie moge trafić na tak u nas nietypowy produkt.
Przepraszam, zamieściłem wcześniej ten post przez pomyłkę w "Produktach"
Przepraszam, zamieściłem wcześniej ten post przez pomyłkę w "Produktach"
Ostatnio zmieniony sob 15 kwie, 2006 21:59 przez Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Z mieszanki Celiko "ciasto makaronowe" robię naleśniki, przekładam mięskiem i sosem, serek żółty i gotowe, tyle tylko, że w okrągłym wydaniu. Można się też pokusić o wyprodukowanie też z tej mieszanki ciasta makaronowego, wyciąć prostokąty i obgotować w mocno posolonej wodzie.
Smacznego
Aga
Smacznego
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Mój przepis na sos do lazini i spaghetti:
mięso mielone smażymy na oleju. Dodajemy rozpuszczony, bezglutenowy rosół firmy "Morga", przecier pomidorowy "Pudliszki" (wg TPD Bydgoszcz bezpieczny), trochę keczupu Mc Donals (pełna nazwa to: "Tomato Ketchup" by Develey), sól i oregano do smaku. Ewentualnie trochę wody, żeby nie był za gęsty. Sakuje całej mojej rodzinie i jest prosty do zrobienia
8) Pozdrówki. Mama Krysia 8)
mięso mielone smażymy na oleju. Dodajemy rozpuszczony, bezglutenowy rosół firmy "Morga", przecier pomidorowy "Pudliszki" (wg TPD Bydgoszcz bezpieczny), trochę keczupu Mc Donals (pełna nazwa to: "Tomato Ketchup" by Develey), sól i oregano do smaku. Ewentualnie trochę wody, żeby nie był za gęsty. Sakuje całej mojej rodzinie i jest prosty do zrobienia
8) Pozdrówki. Mama Krysia 8)
Nadzienie (raugu) do lasagna moja (włoska) teściowa robi tak cebulkę ze zmieonymi warzywami (pietruszka, marchewka i seler) podsmaża na oleju następnie dodaje mielone mieso podsmaża i dodaje przecier pomidorowy i gotuje (można podlać rosołem ale smaży się mieso więc wystarczy przecier jak jest zagęste to można podlać wodą) Lasagnie przekłada się z raugu i beszamelem (jeszcze nie próbowałyśmy robić go z mąki bezglutenowej) Moje córki jednak najbardziej lubią lasagnię z nalesników zwijanych w rulonik i zapiekane w piekarniku musowo z serem parmazanem :roll: Na topie też sa ze szpinakiem (można zamiast beszamelu dodać białego sera) riccota
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
A ja tu piszę z ogromną prośbą...
Czy mogłybyście napisać krok po kroku jak to jest z tą lazanią. Ile czego użyć i w ogóle.
Wstyd się przyznać, ale nigdy czegoś takiego nie jadłam a moja pierwsza próba z papierem ryżowym legła w gruzach (ten papier strasznie cienki, jadłam samo mięso )
No więc gdybyście mogli podać taki konkretny przepis dla największego laika... Będe Wam bardzo wdzięczna!
Patka, Margot, Aga32, proszę napiszcie jak robicie też tą wersję ze szpinakiem, beszamelem itd.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie, no i cieszę się, że jesteście!!!
Czy mogłybyście napisać krok po kroku jak to jest z tą lazanią. Ile czego użyć i w ogóle.
Wstyd się przyznać, ale nigdy czegoś takiego nie jadłam a moja pierwsza próba z papierem ryżowym legła w gruzach (ten papier strasznie cienki, jadłam samo mięso )
No więc gdybyście mogli podać taki konkretny przepis dla największego laika... Będe Wam bardzo wdzięczna!
Patka, Margot, Aga32, proszę napiszcie jak robicie też tą wersję ze szpinakiem, beszamelem itd.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie, no i cieszę się, że jesteście!!!
Ja robię studencką lazanie
Oto przepis:
- makaron bezgluteonowy (może być ryżowy)
- sos słodko-kwaśny z Pudliszek (nie zawiera glutenu)
- jakieś mięsko (wedle uznania, może być jakaś kiełbasa lub pierś z kurczaka)
- ser żółty
Sposób produkcji :
1.gotujesz makaron
2.smażysz mięsko
3.mięsko i sos mieszasz z ugotowanym makaronem na blaszce do pieczenia, lub czymkolwiek żaroodpornym
4.wszystko posypujesz serem żółtym
5.można użyć ketchupu ale mi sos wystarcza
= SMACZNEGO =
Oto przepis:
- makaron bezgluteonowy (może być ryżowy)
- sos słodko-kwaśny z Pudliszek (nie zawiera glutenu)
- jakieś mięsko (wedle uznania, może być jakaś kiełbasa lub pierś z kurczaka)
- ser żółty
Sposób produkcji :
1.gotujesz makaron
2.smażysz mięsko
3.mięsko i sos mieszasz z ugotowanym makaronem na blaszce do pieczenia, lub czymkolwiek żaroodpornym
4.wszystko posypujesz serem żółtym
5.można użyć ketchupu ale mi sos wystarcza
= SMACZNEGO =