Polenty

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez martini » N 08 sie, 2010 15:44

Z ciepłym wędzonym też łososiem jest cudowna...
Eh, rozmarzyłam się:)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Polenta

Postprzez sara123321 » N 15 sie, 2010 13:05

Nie robilam jeszcze ale spróbuje napewno przepis znalazlsm na http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8 ... ,9495.html

Polenta - składniki
6 szklanek wody
2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
Polenta - sposób przygotowania
Zagotuj wodę w garnku o grubym dnie. Dodaj sól i stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Następnie zmniejsz ogień - gotuj do czasu, aż polenta zgęstnieje. Pamiętaj, by często mieszać masę - musi być idealnie gładka. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt należy zdjąć garnek z ognia i dodać masło - należy mieszać do czasu, aż się rozpuści.

Tak przygotowaną polentę możemy podawać w formie papki lub gdy zgęstnieje możemy pokroić ją w plastry. Plastry polenty możemy również przysmażyć na patelni lub zapiec na grillu lub w piekarniku.
sara123321
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): N 26 lip, 2009 11:40
Lokalizacja: Lubuskie

Postprzez Lucja » Wt 31 sie, 2010 16:06

Zrobiłam ostatnio tę pierwszą polentę, choć z lenistwa użyłam mięsa mielonego. Nie przesadzę ani trochę, ale z miejsca awansowała ona w pierwszej dziesiątce moich ulubionych potraw.
Jest naprawdę przepyszna!
Swoją drogą, w diecie bezglutenowej nie bardzo brałam pod uwagę kaszki kukurydzianej, bo to przecież taka niemowlęca potrawa ;-)
Lucja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pt 12 mar, 2010 17:51
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia strona

Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron