Krokiety z kaszy gryczanej

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Krokiety z kaszy gryczanej

Postprzez Agniesia » Cz 17 lut, 2005 19:01

KROKIETY Z KASZY GRYCZANEJ

Szklanka kaszy
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
serek topiony (ziołowy)
bułka tarta (bezglutenowa)
sól
tłuszcz do smażenia
Przepłukaną kaszę zalać 3 szklankami wrzącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza nabierze kleistej konsystencji . Do ostudzonej kaszy dodać 2 jajka i żółty ser. Masę wymieszać, uformować krokiety. Smarować rozmąconym jajkiem i obtaczać w bułce. Smażyć na złocisty kolor.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez dossa » Pt 29 lip, 2011 13:40

czy kasza ma być ta palona czy zwykła ?? palona ma zupełnie inny smak ... to jaka będzie lepsza ?? ;)
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
Avatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez Agniesia » Pt 29 lip, 2011 14:14

dossa napisał(a):czy kasza ma być ta palona czy zwykła ?? palona ma zupełnie inny smak ... to jaka będzie lepsza ?? ;)


To która będzie lepsza, to sprawa indywidualna.
Osobiście wolę tą jasną, niepaloną.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez dossa » Pt 29 lip, 2011 21:50

Dziekuję, ja w zasadzie do wszystkiego daję nie paloną :) pozdrawiam
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
Avatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez wieczorynka » So 30 lip, 2011 14:44

a co z tym serkiem topionym ziołowym też dodać do masy tak? zachęcający ten przepis :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez Agniesia » So 30 lip, 2011 18:07

No tak nie napisała, żeby go dodać do masy :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez madzialena » So 20 sie, 2011 01:05

a jaką kaszę polecacie?
ja przed dietą używałam sporo kaszy gryszanej,
ale teraz boję się zanieczyszczeń glutenem,
a nie spotkałam jeszcze BG
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Rafal_tata » Pn 22 sie, 2011 09:28

Przebraną.
Jest wiele wątków na temat przebierania kaszy gryczanej. Jak pisze Sheep - na zdrowie :) http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=46776#46776
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez madzialena » Pn 22 sie, 2011 13:45

moja ukochana kaszko gryczana,
wracasz do łask g:)
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości