MASTERFOODS - Milky Way, Mars, Snickers...
Moderator: Moderatorzy
Leeloo, nie, raczej nie. Stawiam na coś z glutenem, bo te moje objawy to były typowe na spożycie czegoś z glutenem właśnie. Skręt jelit i inne rewelacje.
Przedstawiciel firmy Mars Polska napisał mi kiedyś, że w chwili obecnej nie dodają składników zawierających gluten do następujących produktów:
Snickers (standardowy, super, more nuts),
Bounty,
M&M’S (czekoladowe oraz orzechowe).
Zaznaczył jednak, że na ich liniach produkcyjnych produkuje się różne słodycze w tym także takie, które gluten zawierają. Z tego względu nie mogą zagwarantować, że ich produkty będą w pełni spełniać wymagania naszej diety.
Obstawiam więc, że doszło do jakiegoś krzyżowego zanieczyszczenia, czy cokolwiek...
Przedstawiciel firmy Mars Polska napisał mi kiedyś, że w chwili obecnej nie dodają składników zawierających gluten do następujących produktów:
Snickers (standardowy, super, more nuts),
Bounty,
M&M’S (czekoladowe oraz orzechowe).
Zaznaczył jednak, że na ich liniach produkcyjnych produkuje się różne słodycze w tym także takie, które gluten zawierają. Z tego względu nie mogą zagwarantować, że ich produkty będą w pełni spełniać wymagania naszej diety.
Obstawiam więc, że doszło do jakiegoś krzyżowego zanieczyszczenia, czy cokolwiek...
Super! Czyli jednak mój brzuch dobrze czuje. Niestety wyczuwam na kilometry gluten nawet w syropie.Czasem sobie myślę, że może to już mi psyche szwankuje, ale jednak Twoje doświadczenie potwierdza, że muszą mieć ten syrop w snickersie nie z pszenicy. Dobrze, że chociaż jeden baton ogólnego przeznaczenia jest dla nas, bo tak to mało co widzę.
Jasne, że baton Mars ma w składzie jęczmienny ekstrakt słodowy czyli jęczmień, który dla nas jest zabroniony
Ponieważ sama uwielbiam Marsy (szkoda, że bez wzajemności), dokładnie sprawdziłam w sklepie każdą wersję tych smakołyków Niestety, i wersja mini i normalna i XXL zawierają nienawistny jęczmień
Powinniśmy więc z Marsa zrezygnowac, niestety...
A swoją drogą, czy producent nie mógłby zastąpic tego składnika innym, bezpiecznym czyli nie zbożowym? Czy ten jęczmienny ekstrakt słodowy jest niezastąpiony?
Ponieważ sama uwielbiam Marsy (szkoda, że bez wzajemności), dokładnie sprawdziłam w sklepie każdą wersję tych smakołyków Niestety, i wersja mini i normalna i XXL zawierają nienawistny jęczmień
Powinniśmy więc z Marsa zrezygnowac, niestety...
A swoją drogą, czy producent nie mógłby zastąpic tego składnika innym, bezpiecznym czyli nie zbożowym? Czy ten jęczmienny ekstrakt słodowy jest niezastąpiony?