Przygotowane w ten sposób ziemniaczki smakują bardzo dobrze nie tylko zaraz po przyrządzeniu ale również na drugi dzień, przyrumienione w piekarniku.
Składniki:
Około 8 średniej wielkości ziemniaków
Około 3-4 średniej wielkości marchewek
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
Sól
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Zasada użyta w tym przepisie jest prosta: marchewka powinna objętościowo stanowić około 1/3 ilości ziemniaków.
Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy razem w osolonej wodzie (pokrojone ziemniaki w dość grubą kostkę i marchewki w talarki, aby skrócić czas gotowania).
Odlewamy, gdy są już miękkie.
Do garnka dodajemy olej kokosowy, koperek i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
Doprawiamy solą, jeśli potrzeba.
Nakładamy porcje łyżką do lodów
I danie gotowe. Wspaniale smakuje jako dodatek do drugiego dania.
źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zi ... marchewka/
Banalne kule
Moderator: Moderatorzy
Re: Banalne kule
a można czymś zastąpić olej kokosowy, ponieważ takowego nie używam.
Re: Banalne kule
masło, smalec powinny być równie dobre.