Pączki
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Pączki
Przepis miałam z tego forum Ja osobiście wolę pączki kupne, no ale była potrzeba upieczenia. Najlepsze były zaraz po upieczeniu, a na drugi dzień twarde, na trzeci parowałam je. Fajne wychodza faworki Anula - ja ogólnie wszystko co robie - przygotowuje z przepisów, które miałam wcześniej, zmieniam tylko mąkę, proszek do pieczenia, wybieram składniki bezglutenowe.
Co do chleba, córa lubi owsiany z margity i chleb z mąki schar, który jej piekę. Testowałam wiele mąk, ale ten jest bezkonkurencyjny
Co do chleba, córa lubi owsiany z margity i chleb z mąki schar, który jej piekę. Testowałam wiele mąk, ale ten jest bezkonkurencyjny
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Jakoś mi też z reguły lepiej wychodzą wypieki z przepisów "normalnych" niż tych typowo bezglutenowych. A jeśli chodzi o mąkę, to zgadzam się w 100% mąka Schaer (ja używam Bread Mix) jest rewelacyjna
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Re: Pączki
Dokładnie do pączków czy też faworków dodaje się spirytus lub ocet aby nie chłonęły tłuszczu. Kopa one nie dają bo pod wpływem pieczenia % ulatują a dwa daję się tego tylko trochę.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Pączki
Do zimnego oleju tez można dodać ocet i dopiero potem rozgrzać.
Re: Pączki
Bałam się, czy wyjdą mi takie wypieki z mąk bg - ale takich samodzielnie mieszanych mąk, nie żadnych gotowych miksów (nie mam do nich zaufania ze względu na dodatki w stylu guma guar). Przetestowałam kilka przepisów i mogę polecić ten (na oponki, ale też tłustoczwartkowe ) http://u-moniki.blogspot.com/2015/02/be ... serem.html
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Dziś planuję przetestować. właśnie szukałam przepisu na pączki z twarogiem
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Na stronie głównej Stowarzyszenia jest taki przepis:
http://www.celiakia.pl/paczki-bezglutenowe/#more-5409
http://www.celiakia.pl/paczki-bezglutenowe/#more-5409
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
atakama zrobiłam pączki z Twojego przepisu, z tym że dałam mąkę Mix B Schaer, bo nie miałam ani kukurydzianej, ani ziemniaczanej.
Wyszły pyszne, mimo a może dlatego że ciasto się bardzo kleiło Nie dosypywałam mąki, żeby nie były twarde jak kamień, tylko po kawałku je brałam w namączone dłonie, na stolnicę na mąkę, uklepywałam do pożądanej grubości i voila
Jak mi się uda, to załączę zdjęcie
Wyszły pyszne, mimo a może dlatego że ciasto się bardzo kleiło Nie dosypywałam mąki, żeby nie były twarde jak kamień, tylko po kawałku je brałam w namączone dłonie, na stolnicę na mąkę, uklepywałam do pożądanej grubości i voila
Jak mi się uda, to załączę zdjęcie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pączki
Ale fajnie! Wiesz, mam wrażenie, że przepisy bg wychodzą każdemu inaczej. Ale robiłaś oponki, czy te pączki z serkiem homogenizowanym? Oponki dały mi się wałkować, ciasto na pączki trzeba kłaść łyżką. Ale chciałabym spróbować, jak Ci wyszły!
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Robiłam oponki i nie byłoby szans ich wałkować A długo wyrabiałaś ciasto?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pączki
Nie, bezglutenowych nie trzeba wyrabiać długo, ja zawsze tylko mieszam do połączenia. Może to chodzi o rodzaj mąki? Ja nigdy nie stosowałam Schära ani innych mieszanek. Dobrze wiedzieć, że zachowują się jednak inaczej, niż samodzielnie zrobione mieszanki.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Ja generalnie używam mąk czystych bezglutenowych, nie mieszanek. Ciekawe, co by wyszło z mojej mieszanki na chleb: gryczana, jaglana, ryżowa, amarantusowa, owsiana, z ciecierzycy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Pączki
POLECAM ten przepis zrobiłam pączusie wczoraj wieczorem, ok 18 o 20 już nie było połowy z nich a jak wrócę to już na pewno ich nie będzie.Leeloo pisze:i jeszcze tutaj opcja na pączki pieczone:
http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/ ... l?spref=fb