Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Moderator: Moderatorzy
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Przepis wypróbowany przy okazji poszukiwania bułek do hamburgerów. Ciasto jest lejące, ale rośnie. Także na bułki do hamburgerów użyłam blaszki prostokątnej a następnie pokroiłam na 4 kwadraty. A normalnie do codziennego jedzenia robię w keksówce. Do rzeczy.
-1,5 szklanki mąki (używam maki schar mix it)
-1 łyżeczka agaru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- niepełna szklanka cieplej wody
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sezam, czarnuszka (kto co woli
Wymieszać mąkę, sól, drożdże, cukier, agar i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać jajko, olej i ocet, Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i dodać ziarna np sezam czy czarnuszkę. Zostawić do wyrośnięcia na 25 min. Wlać do foremki wcześniej wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem. Piec 35 min w temp. 175.
-1,5 szklanki mąki (używam maki schar mix it)
-1 łyżeczka agaru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- niepełna szklanka cieplej wody
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sezam, czarnuszka (kto co woli
Wymieszać mąkę, sól, drożdże, cukier, agar i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać jajko, olej i ocet, Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i dodać ziarna np sezam czy czarnuszkę. Zostawić do wyrośnięcia na 25 min. Wlać do foremki wcześniej wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem. Piec 35 min w temp. 175.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Może wypróbuję, czy synowi zasmakuje. Nie bardzo chce jeść moich zdrowszych wypieków
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Ten nie przypomina typowych bezglutenowych chlebów. Możesz spróbować bez ziaren.Moja córka, która nie jest na diecie również jadła.
Mam nadzieję, że zasmakuje. Szybko się go robi
Mam nadzieję, że zasmakuje. Szybko się go robi
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Bez ziaren to podstawa, Seba nie jada "orzeszków" ewentualnie mogę je zmielić i do środka
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Piękne
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
również jestem pełna podziwu
następna alternatywa dla smutnych kanapek
ale pytanko? czym mogę zastąpić agar? bo nie mam ;/
następna alternatywa dla smutnych kanapek
ale pytanko? czym mogę zastąpić agar? bo nie mam ;/
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
agar można kupić w zdrowej żywności. Jest to odpowiednik żelatyny wieprzowej, tylko wersja roślinna. Być może można by go zastąpić żelatyną...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
kupiłam agar,
zrobiłam,
postawiłam w ciepłe miejsce i pięknie urosło,
a w trakcie pieczenia zrobił się z tego 1 kapeć w smaku fajne (pewnie nadaje tego smaku ocet winny) ale mi ...hmm nie wyszło
co mogłam zrobić źle? tymbardziej że tak pięknie urosło ....
zrobiłam,
postawiłam w ciepłe miejsce i pięknie urosło,
a w trakcie pieczenia zrobił się z tego 1 kapeć w smaku fajne (pewnie nadaje tego smaku ocet winny) ale mi ...hmm nie wyszło
co mogłam zrobić źle? tymbardziej że tak pięknie urosło ....
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Hm to bardzo ciekawe, mnie za każdym razem wychodzi. Nigdy nie odstawiam w ciepłe miejsce, zostawiam na blacie. Odstawiłaś na ok 30 min czy dłużej?
Skoro urosło to chyba ok, także w sumie nie wiem co przyczyniło się do "kapcia". Czy wyciągnęłaś z foremki do ostygnięcia na ruszcie?
Skoro urosło to chyba ok, także w sumie nie wiem co przyczyniło się do "kapcia". Czy wyciągnęłaś z foremki do ostygnięcia na ruszcie?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
Może za dużo urosło? Jak kiedyś robiłam chleb, to wyrósł bardzo dużo i potem faktycznie oklapł. Może lepiej, żeby mniej wyrosło i doszło w piekarniku do pożądanej wysokości?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
robiłam na szybki obiad jako hamburgery właśnie ;/ więc rosło 25 min. w ciepłym piekarniku, a później tylko włączyłam piekarnik i piekłam właśnie wg przepisu 175st. 35 min ;/ no nic, może po prostu coś hmm... się przyczyniło. tak zawsze wyjmuję i studzę na kratce.
no nic to będę jeszcze próbować dzięki.
xymi powiedz jeszcze czy jajko tylko roztrzepujesz (na tzw. berbeluchę?)? czy ubijasz na sztywno? może tu zrobiłam jakiś błąd?
no nic to będę jeszcze próbować dzięki.
xymi powiedz jeszcze czy jajko tylko roztrzepujesz (na tzw. berbeluchę?)? czy ubijasz na sztywno? może tu zrobiłam jakiś błąd?
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką
jajko roztrzepuję widelcem. Mi chleb wyszedł za pierwszym razem.
Przykro mi, że Tobie się nie udał, ale może faktycznie nie ma się co poddawać Może tym razem w keksówce wyjdzie?
Przykro mi, że Tobie się nie udał, ale może faktycznie nie ma się co poddawać Może tym razem w keksówce wyjdzie?