Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Ale cudowności ... mmmmmm ....
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Faktycznie ma to sens sprawdzone dzisiaj rano Tylko u mnie z innego przepisu i na próbę z 150 g mąki ale metoda ta sama czyli nie dosypuję mąki ale zostawiam ciasto w konsystencji "gęstej śmietany" i do foremek. Super dzisiaj na obiad będą burgery mniam
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Witam
W piekarniku obok bułek widzę też chleb - czy jest on według tego samego przepisu? Jeśli tak to czy nie opada? Bo u mnie niestety opada.
Napiszę co zmieniłem:
170g mąki ryżowej MELVIT,
85g mąki gryczanej MELVIT,
85g mąki uniwersalnej Schaer
Chleb bo wyrobieniu trochę wyrósł w ciepłym miejscu, potem został przełożony do formy i w temperaturze ok 50 stopni wyrsół w piekarniku(przed włożeniem wypełniał połowę formy), potem gdy chleb wyrastał lekko ponad formę, temperatura była ustawiona do 225 przez 15min, następnie przez resztę czasu do 180. Chleb już po ok 10-15minutach opadł i góra była brązowa, dlatego obniżyłem temperaturę. Dodatkowo nie wiem jak to nazwać, ale ciasto miało dosyć spore dziury, pęcherze...
Musze pomimo to dodać, że bułki są świetne! A chleb mimo, że opadł, wyszedł przepyszny!
W piekarniku obok bułek widzę też chleb - czy jest on według tego samego przepisu? Jeśli tak to czy nie opada? Bo u mnie niestety opada.
Napiszę co zmieniłem:
170g mąki ryżowej MELVIT,
85g mąki gryczanej MELVIT,
85g mąki uniwersalnej Schaer
Chleb bo wyrobieniu trochę wyrósł w ciepłym miejscu, potem został przełożony do formy i w temperaturze ok 50 stopni wyrsół w piekarniku(przed włożeniem wypełniał połowę formy), potem gdy chleb wyrastał lekko ponad formę, temperatura była ustawiona do 225 przez 15min, następnie przez resztę czasu do 180. Chleb już po ok 10-15minutach opadł i góra była brązowa, dlatego obniżyłem temperaturę. Dodatkowo nie wiem jak to nazwać, ale ciasto miało dosyć spore dziury, pęcherze...
Musze pomimo to dodać, że bułki są świetne! A chleb mimo, że opadł, wyszedł przepyszny!
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Dlaczego tylko Bezgluten i Balviten? Na mące Schaera nie wyjdzie? Unikam skrobi pszennej i pod tym względem Schaer mi bardziej odpowiada
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Tak, pamiętam. Powinnam uściślić bardziej, że oprócz unikania skrobi pszennej, zwracam też uwagę na to, jaki jest skład mąki. Skład Schaera mi jednak bardziej odpowiada.
Porównanie:
mąka galicyjska Balviten: skrobia kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar i E464, błonnik pokarmowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości: E575;
mąka Bread Mix Schaer: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik roślinny (z jabłka), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.
Nie chodzi mi o E, bo to też pamiętam, że Schaer ma pełną nazwę tego E, tylko że w jego mące jest np. mąka ryżowa, a galicyjska to tylko skrobia plus dodatki. Ja po prostu nie kupuję mąk składających się z samych skrobi. Ale to ja tak robię, nikogo to tego nie namawiam, nie oceniam i nie czepiam się.
Teraz chcę wypróbować mąkę Mix it, skład: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier, substancje zagęszczające: hydroksypropylometyloceluloza, guma karobowa; sól, emulgator: mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych.
A poza tym to przymierzam się do upieczenia chleba na zakwasie, ale nie wiedzieć czemu boję się (pewnie tego, że mi nie wyjdzie). Zobaczymy
Porównanie:
mąka galicyjska Balviten: skrobia kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar i E464, błonnik pokarmowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości: E575;
mąka Bread Mix Schaer: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik roślinny (z jabłka), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.
Nie chodzi mi o E, bo to też pamiętam, że Schaer ma pełną nazwę tego E, tylko że w jego mące jest np. mąka ryżowa, a galicyjska to tylko skrobia plus dodatki. Ja po prostu nie kupuję mąk składających się z samych skrobi. Ale to ja tak robię, nikogo to tego nie namawiam, nie oceniam i nie czepiam się.
Teraz chcę wypróbować mąkę Mix it, skład: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier, substancje zagęszczające: hydroksypropylometyloceluloza, guma karobowa; sól, emulgator: mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych.
A poza tym to przymierzam się do upieczenia chleba na zakwasie, ale nie wiedzieć czemu boję się (pewnie tego, że mi nie wyjdzie). Zobaczymy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
A co zrobiłeś z pierwszymi dwoma? Do wyrzucenia czy na coś innego się to nada? Widzę, że słusznie mam obawy. Nie lubię, jak mi coś nie wychodzi, szczególnie jak dużo pracy się w to wkłada
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
hm... czy tylko ja nie widzę tego przepisu? czy go nie było?
szukam sprawdzonego przepisu na pyszne bułki
szukam sprawdzonego przepisu na pyszne bułki
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
ja również nie widzę przepisu...
możecie go jeszcze raz wrzucić?
PLIS
możecie go jeszcze raz wrzucić?
PLIS
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Niestety, wszystkie posty zostały usunięte, a nikt nie zapisał sobie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
oh nooooooooooo
a może ktoś piecze pyszne bułeczki z innego przepisu?
marzą mi się pyszne buleczki
a może ktoś piecze pyszne bułeczki z innego przepisu?
marzą mi się pyszne buleczki
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Nam smakują bułki amarantuski z książki "Amarantus smacznie i zdrowo"
Z domu mogę przepisać. Robi się je z mąki Bread Mix i amarantusowej
Z domu mogę przepisać. Robi się je z mąki Bread Mix i amarantusowej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
będę wdzięczna za przepis. Czy z mixu Schar mix it tez wyjdzie?
Muszę się zaopatrzyć w mąkę amarantusową
Muszę się zaopatrzyć w mąkę amarantusową
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Moim zdaniem powinno wyjść
Przypomniałam sobie, że Bezglutenowa Mama robiła te bułeczki:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... #more-1237
A tu przepis na rogaliki, też wyszły dobre:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... /#comments
Przypomniałam sobie, że Bezglutenowa Mama robiła te bułeczki:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... #more-1237
A tu przepis na rogaliki, też wyszły dobre:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... /#comments
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Zrobiłam bułeczki. Mięciutkie w środku, skórka chrupiąca. Niestety nie wyrosły
Zamiast Mixu B użyłam MIX it, i zamiast drożdży świeżych użyłam suchych.
Drożdże raczej nie mogą być winowajcą, bo zawsze używam do różnych potraw suchych. Chyba jednak ta mąka?
Zamiast Mixu B użyłam MIX it, i zamiast drożdży świeżych użyłam suchych.
Drożdże raczej nie mogą być winowajcą, bo zawsze używam do różnych potraw suchych. Chyba jednak ta mąka?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Bułki a'la kajzerki prosty i szybki przepis
Niekoniecznie. Moje bułki też ostatnio wyszły płaskie, a robiłam jak zwykle, z tych samych mąk, co wcześniej. Czasami tak po prostu się dzieje. Sama nie wiem dlaczego.
Nie zrażaj się, następnym razem mogą wyjść najlepsze na świecie
Nie zrażaj się, następnym razem mogą wyjść najlepsze na świecie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.