Składniki:
Ryż do risotto aborio ok 1szkl.
jedna cebulka
kilka grzybów, mogą by suszone
pół lirta bulionu
pół szkl. białego wina
pół czerwonej papryki,
pół małęj cukini lub kilka szparagów
trochę oliwy do smażenia
trochę masła lub parmezanu
sół, pieprz
Wykonanie jest proste ale zajmuje ok 20 min. Zapewniam jedanak, że warto.
Wszystko robiny na patelni. Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i czekamy aż wchłonie całą oliwę. Następnie wlewamy wino mieszając cały czas. Chodzi o to by ryż miał cały czas jednakową temp. Gdy wchlonie się wino dodajemy pokrojone grzyby i paprykę oraz wlewany 3/4 szkl. bulionu. Mieszamy, przykrywany. Gdy ryż chłonie płyn dodajemy znów tyle samo bulionu i robimy tak aż buzionu nie będzie. Chwilę przed zakończeniem dodajemy pokrojoną cukinię lub szparagi. Na koniec doprawiamy i dodajemy nasło bądż parmezan.
Danie super. Można do tego podać jakieś mięso i sałatę jak kto woli. U mnie czasami jada się je same.
Polecam
