Robiłam je już po raz drugi. Są mega pyszne. Mimo, że w przepisie nie ma sera ale mają taki właśnie posmak. Są lekkie w porównaniu do typowych racuchów drożdżowych. Polecam.
Składniki
kasza jaglana – pół szklanki
mąka – 3/4 szklanki
jajka – 2 sztuki - myślę, że można zastąpić siemieniem, ale jeszcze nie próbowałam
jogurt naturalny – 1 mały kubeczek, 150g
jabłko – 1 sztuka duże
cynamon – 1 łyżeczka - nie dawałam
proszek do pieczenia – łyżeczka
cukier – łyżka (ja nie dawałam) - dałam 1 łyżkę
Kaszę ugotować na sypko. Pewnie każdy ma swój sposób. Zimną kaszę przełożyć do miski, dodać jogurt, cukier, starte jabłko na dużych oczkach oraz jajka. (Drugi raz zapomniałam o jajkach i też wyszły, nawet lepsze bo były bardziej zbite). Wszystko zblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Smażyć na oleju.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z syropem klonowym lub z daktyli
Przepis pochodzi ze strony: http://domgosi.pl/placki-jaglane-z-jablkami/
racuchy jaglane
Moderator: Moderatorzy
Re: racuchy jaglane
Brzmi smakowicie. Spróbuję.