Mąka owsiana z Denver Food – wycofanie produktu z rynku

Moderator: Moderatorzy

Mąka owsiana z Denver Food – wycofanie produktu z rynku

Postprzez Leeloo » Pt 30 sie, 2019 18:35

Na początku lipca opublikowaliśmy wyniki kolejnej tury naszych konsumenckich badań na zawartość glutenu. Zbadaliśmy m.in. różne mąki opisane jako bezglutenowe:
https://celiakia.pl/wyniki-badan-na-zaw ... kroczenia/

W mące owsianej firmy Denver Food stwierdzono przekroczenie bezpiecznego poziomu 20 ppm (wynik zawartość glutenu: 37,3 ppm). Podobne przekroczenie wykazało również badanie innej partii tego produktu, wykonane przez Pomorski Państwowy Inspektorat Sanitarny po naszym zgłoszeniu.

W tej sytuacji została uruchomiona procedura wycofania produktu z rynku (zgłoszenie alarmowe w ramach funkcjonowania systemu RASFF).
Surowiec na mąkę owsianą pochodzi z Niemiec. W naszej ocenie jest duże prawdopodobieństwo, że to bezpośrednio u producenta surowca doszło do wtórnego zanieczyszczenia glutenem. Prawdopodobnie konieczne będzie uruchomienie procedur międzynarodowych. Będziemy dalej monitorować tę sprawę.

Poniżej zamieszczamy pismo z dnia 14.08.2019 r., które otrzymaliśmy od Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego w tej sprawie, opisujące procedurę wycofania i działania zapobiegawcze producenta, firmy Denver Food.

:569: Wycofany produkt nie jest objęty licencją na znak Przekreślonego Kłosa.

https://celiakia.pl/maka-owsiana-z-denv ... u-z-rynku/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7297
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Badania, licencje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość