Restauracje dla Celiaka
Moderator: Moderatorzy
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Może jedź do Włoch
Ich stowarzyszenie uruchomiło właśnie infolinię - można zadzwonić i zapytać gdzie w okolicy jest najbliższa knajpka z jedzeniem bezglutenowym. Nabliższa z około tysiąca istniejących w całych Włoszech...
Poczytajcie sobie, co możemy mieć:
http://www.aoecs.org/news/news.php?id=34
Nie namawiam, ale zamiast narzekać może Ty, Magdalaeno też mogłabyś do nas dołączyć i mieć własny udział w polepszaniu jakości życia bezglutenowców?
Ich stowarzyszenie uruchomiło właśnie infolinię - można zadzwonić i zapytać gdzie w okolicy jest najbliższa knajpka z jedzeniem bezglutenowym. Nabliższa z około tysiąca istniejących w całych Włoszech...
Poczytajcie sobie, co możemy mieć:
http://www.aoecs.org/news/news.php?id=34
Nie namawiam, ale zamiast narzekać może Ty, Magdalaeno też mogłabyś do nas dołączyć i mieć własny udział w polepszaniu jakości życia bezglutenowców?
proszę o adres restauracji bezglutynowej w Angli, Coventry
Apsiii pisze:Hmmm... A wiecie cos o "knajpkach bezglutenowych" w Krakowie? Jesli tak, to dajcie siakies namiary.. Pozdrawiam
Restauracja Zagroda Bamberska w Poznaniu na swojej stronie podaje przepis na bezglutenowe i bezmleczne potrawy. Oto link: http://www.zagrodabamberska.pl/index.ph ... 2ed79b45fd
Może w menu też się coś znajdzie..
Może w menu też się coś znajdzie..
Ostatnio zmieniony wt 21 sie, 2007 04:09 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
Witam-w październiku byłam w Oliwce, która jest polecana w broszurce naszego stowarzyszenia. Powiem tak-ceny mogłabym przełknąć, ale pierogi z jagodami-matko, po prostu gorzej niż ohyda!Krochmal chyba smakuje lepiej. Reszta, ok, choć przyznam,że jak na knajpę bezglut. mogliby się bardziej postarać.
Pozdrawiam-Aha, Oliwka jest na Ursynowie
Pozdrawiam-Aha, Oliwka jest na Ursynowie
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Latino Brasserie - Warszawa
Przypadkiem znalazłem taką oto stronke :
http://www.ferdys.com.pl/_pol/ - trafiłem do niej bo wpadło mi w ręce ich menu: http://www.sasgroup.pl/docs/menu.pdf wszystkie dania są oznaczone czy zawierają gluten - zaznaczone znaczkiem przekreślonego kłosa Chyba będę musiał się w końcu wybrać do stolicy
http://www.ferdys.com.pl/_pol/ - trafiłem do niej bo wpadło mi w ręce ich menu: http://www.sasgroup.pl/docs/menu.pdf wszystkie dania są oznaczone czy zawierają gluten - zaznaczone znaczkiem przekreślonego kłosa Chyba będę musiał się w końcu wybrać do stolicy
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Obawiam się, że zarabiam za mało, żeby bywać w "dobrych restauracjach" bez uszczerbku dla budżetu. A jakoś nie jestem gotowa zrezygnować z kupna np. żakietu, żeby za te pieniądze iść na taki wytworny obiad.mr.kwiatek pisze:Ceny wcale nie są moim zdaniem aż tak strasznie wygórowane - fakt nie jest to tania knajpka na codzień ale we wrocławiu w rynku ceny za glutenowe jedzenie w dobrych restauracjach są podobne.
W moim kręgu zainteresowań leżą raczej "tanie knajpki na co dzień"
Ceny są raczej wysoki - ale nie jest to jakiś kosmos. Ale zdecydowanie miejsce żeby iść uczcić jakąś okazję, a nie wpaść na obiadek.
A idea genialna - echh... żeby tak wszędzie było. Nie lubię chodzić do knajp właśnie z tego powodu, że za każdym razem muszę przeprowadzać dyskusję z kelnerem. A tu co za ulga - otwierasz menu i od razu wiadomo co można.
Zastanawiam się czy Stowarzyszenie mogłoby promować takie inicjatywy? Skoro promuje się Oliwkę, to czemu nie tego typu miejsca. Wyobraźcie sobie jakby było pięknie gdyby sieciowe restauracje (w rodzaju sfinks-a) wprowadziły tego typu oznaczenia.
A idea genialna - echh... żeby tak wszędzie było. Nie lubię chodzić do knajp właśnie z tego powodu, że za każdym razem muszę przeprowadzać dyskusję z kelnerem. A tu co za ulga - otwierasz menu i od razu wiadomo co można.
Zastanawiam się czy Stowarzyszenie mogłoby promować takie inicjatywy? Skoro promuje się Oliwkę, to czemu nie tego typu miejsca. Wyobraźcie sobie jakby było pięknie gdyby sieciowe restauracje (w rodzaju sfinks-a) wprowadziły tego typu oznaczenia.
Ostatnio zmieniony ndz 02 gru, 2007 13:53 przez Ola*, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
Czy można dowiedzieć się czegoś więcej o Alibabie i o kebabach? Czy ten producent Wam odpowiedział(Alibaba ma własną produkcję)? Ponieważ ja pisałem do nich kilka razy, ale odpowiedzi brak...Agniesia pisze: Czasem jadłam w Ali Babie i wiem od Nastki że można iść na kebab w pasażu na św. Marcinie/Marcinkowskiego, oczywiście wybierając danie na talerzu
A jeśli uważacie, że jedzenie tam jest bezpieczne, to od razu jeśli można to zapytam co tam jadacie? 5 lat już nie jadłem kebabu i nie powiem, żebym za nim nie tęsknił Czy sam kebab jest w porządku? Czy może jakieś sosy też...proszę o wszelkie dostępne info
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Magdalaena pisze:IMHO kebab / gyros to z zasady bezpieczne jedzenie. Dopytuję się o skład sosów
Słuchajcie, nie wszystkie kebaby są ok! Znajomy, który prowadzi restaurację i sprzedaje kebaby mówił mi, że do kebabów jest dodawana mąka pszenna. Jest to informacja sprzed kilku dni. Większość knajp bierze gotowe kebaby z fabryki, gdzie po dodaniu wszystkich potrzebnych składników są one formowane. A więc zawsze pytajcie, a jak oni nie są na 100 % pewni- nie bierzcie.zielonka pisze:ja tez uważam że kebaby sa ok, mozna zamowic danie na talerzu z ryzem, gdzie nie daja buły