LIDL
Moderator: Moderatorzy
ja wędliny kupuję tylko w lidlu.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
mnie smakuje obrośnięta tłuszczem wątrobianka ze słoiczka
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
no tak, normalnie jest wypisany skład na etykiecie.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Super wiadomość z tymi kiełbaskami dulano.Ten napis to chyba niedawno się pojawił?Jakieś 2tyg.temu będąc na zakupach w lidlu dokładnie studiowałam etykiety min.tych kiełbasek i je odłożyłam.Nie pamiętam co wydało mi się podejrzane ale napisu bez glutenu to nie było na pewno.Przy najbliższej okazji sprawdzę.
w składzie jest dekstroza, może to wydało ci się podejrzane. ja w lidlu nie czekam na napis "bezglutenowe", produkty w tym sklepie są bardzo dobrze oznaczone i jeśli coś jest alergenem, bądź zostało zrobione z alergenu (syrop glukozowy itd) to jest to napisane
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
W 99%.barbieri pisze:produkty w tym sklepie są bardzo dobrze oznaczone
Żeby nie było - uwielbiam Lidla, także za to, jak dokładnie opisuje produkty, ale raz trafiłam na jakieś czipsy, na których w składzie PO POLSKU nie było napisane, że może zawierać "śladowe ilości glutenu", a po czesku była już mowa o "lepku".
Ale traktuję to jako wyjątek potwierdzający regułę.
I potwierdzenie, że nieustająco musimy uważać, a najlepiej czytać etykiety nie tylko polskie (to akurat nie tylko w Lidlu się przydaje...).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Jeśli chodzi o wędliny - może nie każdy wie więc przypomnę i powiem, najlepiej każdą wędlinę sprawdzić kropelką płynu Lugola dostępnym w aptekach. Jeśli wędlina nie zrobi się czarna, wówczas możemy ją spożyć - nie zawiera glutenu. Jestem na diecie od urodzenia czyli 28 lat i moja mama jak i ja sam teraz w dorosłym życiu praktykuję ten sposób
Na diecie bezglutenowej od zawsze
- herbatnick
- Nowicjusz
- Posty: 26
- Rejestracja: czw 18 paź, 2007 22:28
- Lokalizacja: Głogów/Wrocław/Opole
Oj tam zaraz wykrywa gluten - już nieraz o tym było na forum: viewtopic.php?t=1571nomado pisze:Jeśli chodzi o wędliny - może nie każdy wie więc przypomnę i powiem, najlepiej każdą wędlinę sprawdzić kropelką płynu Lugola dostępnym w aptekach. Jeśli wędlina nie zrobi się czarna, wówczas możemy ją spożyć - nie zawiera glutenu. Jestem na diecie od urodzenia czyli 28 lat i moja mama jak i ja sam teraz w dorosłym życiu praktykuję ten sposób
Lugol nie wykrywa wcale glutenu, który jest białkiem, tylko skrobię - każdą: pszenną, kukurydzianą, ziemniaczaną.