Restauracje dla Celiaka
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: pt 12 lis, 2010 18:44
- Lokalizacja: warszawa
dania na zamówienie
Witam !!!
Od kilku lat prowadzę catering w Warszawie , w czerwcu tego roku dowiedziałam się , że jestem chora na celiakie . Wpadłam na pomysł rozprowadzania dań bezglutenowych na zamówienie, ponieważ zdaję sobie sprawę ,że wiele osób nie ma czasu na gotowanie obiadów.
Wystarczyłoby zadzwonić i wciągu dnia obiad zostanie przywieziony. Dania świeże i typowo domowe w tygodniu nie mamy czasu na chodzenie po restauracjach , dania można będzie zamawiać dla całej rodziny.
Od kilku lat prowadzę catering w Warszawie , w czerwcu tego roku dowiedziałam się , że jestem chora na celiakie . Wpadłam na pomysł rozprowadzania dań bezglutenowych na zamówienie, ponieważ zdaję sobie sprawę ,że wiele osób nie ma czasu na gotowanie obiadów.
Wystarczyłoby zadzwonić i wciągu dnia obiad zostanie przywieziony. Dania świeże i typowo domowe w tygodniu nie mamy czasu na chodzenie po restauracjach , dania można będzie zamawiać dla całej rodziny.
Ewcia
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: pt 12 lis, 2010 18:44
- Lokalizacja: warszawa
kontakt
Witam
Podaję kontakt 696589212
Podaję kontakt 696589212

Ostatnio zmieniony ndz 14 lis, 2010 20:29 przez Ewa Karpińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewcia
Fajna restauracja w Warszawie Stara Miłosna
Ostatnio byłem w Włoskiej restauracji Trattoria Giancarlo w Starej miłosnej i zostałem mile zaskoczony jak się szef kuchni dowiedział ze mam uczulenie na gluten zaoferował mi to samo co jest w karcie tylko w wersji bezglutenowej - jadłem makaron z krewetkami na pierwsze - gorąco polecam jak by ktoś był w okolicy Starej Miłosnej.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
W Krakowie na Kazimierzu pojawiła się restauracja meksykańska serwująca bezglutenowe dania m.in. na bezglutenowych kukurydzianych tortillach producenta Molino z Krakowa. Restauracja znajduje się na rogu Miodowej i Bożego Ciała.
http://manzana.com.pl/
Kelnerzy bardzo zorientowani na dietę bg co mnie niezwykle miło zaskoczyło. Co prawda jeszcze nie oznaczają w menu bezglutenowych potraw ale być może to zrobią, jeżeli będzie odzew osób takich jak my. Poza tym na prawdę rewelacyjne jedzenie i w sumie nie drogo.
Być może uda mi się wynegocjować rabacik dla bezglutenowców - uczestników forum, póki co pracuję nad tym
Oto treść maila jaki otrzymałam od menadżerki:
Witam,
Koleżanka przekazała mi Pani adres e-mail, abym mogła przesłać informacje na temat naszych dań bezglutenowych.
Prawie całe menu jest dostepne dla diety bezglutenowej, trzeba tylko to zaznaczyc przy zamowieniu, i zamienic tortille pszenne na kukrydziane(ktore sa robione recznie, domowym sposobem, bezglutenowe oraz bez zadnych barwnikow czy wzmacniaczy smaku).
Hamburger oraz Cheeseburger moga byc w wersji bezglutenowej, ale trzeba nas poinformowac dzien wczesniej, aby kucharz mogł wypiec bułki bezglutenowe.
Niestety menu deserowe bedzie uszczuplone, gdyz tylko Sorbet limonkowo-imbirowy i Meksykanski flan są bezglutenowe.
Za kilka tygodni bedziemy zmieniac naszą karte dań, ale napewno nie wplynie to na dostepność naszych dan bezglutenowych, wezmiemy ten temat pod uwage.
http://manzana.com.pl/
Kelnerzy bardzo zorientowani na dietę bg co mnie niezwykle miło zaskoczyło. Co prawda jeszcze nie oznaczają w menu bezglutenowych potraw ale być może to zrobią, jeżeli będzie odzew osób takich jak my. Poza tym na prawdę rewelacyjne jedzenie i w sumie nie drogo.
Być może uda mi się wynegocjować rabacik dla bezglutenowców - uczestników forum, póki co pracuję nad tym

Oto treść maila jaki otrzymałam od menadżerki:
Witam,
Koleżanka przekazała mi Pani adres e-mail, abym mogła przesłać informacje na temat naszych dań bezglutenowych.
Prawie całe menu jest dostepne dla diety bezglutenowej, trzeba tylko to zaznaczyc przy zamowieniu, i zamienic tortille pszenne na kukrydziane(ktore sa robione recznie, domowym sposobem, bezglutenowe oraz bez zadnych barwnikow czy wzmacniaczy smaku).
Hamburger oraz Cheeseburger moga byc w wersji bezglutenowej, ale trzeba nas poinformowac dzien wczesniej, aby kucharz mogł wypiec bułki bezglutenowe.
Niestety menu deserowe bedzie uszczuplone, gdyz tylko Sorbet limonkowo-imbirowy i Meksykanski flan są bezglutenowe.
Za kilka tygodni bedziemy zmieniac naszą karte dań, ale napewno nie wplynie to na dostepność naszych dan bezglutenowych, wezmiemy ten temat pod uwage.
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 22 lut, 2011 08:53
- Lokalizacja: Łódź
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Byłem wczoraj w Manzanie w Krakowie. Nadal obowiązuje rabat na dania bezglutenowe na hasło "kukurydza" 

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Zgadza sie. Na wypadzie do Włoch, po jednej megadrogiej kolacji w pizzerii bezglutenowej, nazajutrz to danie uratowało moją kieszeń i żołądek:)pawelski pisze:McDonald's:
Osttanio wrzucili w menu salatke z kurczakiem grillowanym, tj. bez panierki i bez buly.
Calkiem dobre. Dzieki temu przezylem 2 doby na Wegrzech, bo zapomnialem zabrac wydrukowanej formulki dla kucharzy
Poprawiłam cytowanie.
Ostatnio zmieniony wt 12 kwie, 2011 00:54 przez Magnoliah, łącznie zmieniany 2 razy.
A co sądzicie o takim rozwiązaniu. Kupuję gotowy spód do pizzy, idę do zaprzyjaźnionej pizzerii, dłuuuuuuuuugo tłumaczę na co trzeba uważać, analizuję składy dodatków i sosu. Kucharz na osobnej tacy pakuje naszą pizzę do pieca. I......szczęście mojego dziecka, na rachunku tylko dodatki. Objawów nie było... Ale wciąż mam wątpliwości, może nie pomyślałam o jakimś zagrożeniu?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Po pierwsze nie każda restauracja zgodziłaby się na coś takiego - przepisy Sanepidu zabraniają takich praktyk. Po 2. piec jest wewnątrz ubrudzony mąką, nie można mieć pewności, że nie przedostanie się ona na Twój spód. W restauracjach z produktami BG jest osobny piec do takich wypieków. Po 3. objawy nie muszą być od razu, zależy od konkretnego przypadku. Ja w każdym razie nigdy nie zafundowałbym dziecku takiej pizzy.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Jeżeli było na czystej tacy??? To co niby ten piec jest obsypany mąką i ta mąka będzie się sypać na ten nasz spód??? Ja też myślałam nad takim rozwiązaniem tylko, że w mojej ulubionej pizzerii właśnie ich ciasto mi smakowało takie mega cienkie - ja nie umiem takiego zrobić 

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

No tak, za tym ciastem córka też tęskni, ale chodziło o coś zupełnie innego. O wspólne wyjście właśnie na pizzę. W piecu nie piekły się w tym samym czasie inne pizze. Nie ma tam termoobiegu, więc mam nadzieję, że ta mąka się jednak nie sypała. A wracając do restauracji, mamy świetne wspomnienia z krakowskiej " Pod Baranem", polecam. Faktycznie mnie- rodzicowi bardzo brakuje poczucia bezpieczeństwa w innych restauracjach, bo zawsze martwię się, że ta krótka rozmowa z kelnerem czy też kucharzem to zbyt ryzykowna sprawa. Mięso grillowane, ale czy na ruszcie nie leżało coś obsypanego mąką. Frytki? może smażone z czymś panierowanym. Na szczęście zazwyczaj jadamy w domu.