LIDL
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A nie jest?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
ale w sensie glutenu, czy w ogóle?gosia888 pisze:a skąd wiesz że lecytyna sojowa jest bezpieczna?
bo w sumie to w tej czekoladzie nic nie jest bezpieczne i wszystko może szkodzić:
cukier - wiadomo
miazga kakaowa - silnie uczula
soja - też wiadomo
wanilia - także może uczulać.
czekolady pewnie lepiej w ogóle nie jeść, bo więcej szkodzi, niż pomaga. ale tak można napisać o większości rzeczy, które jednak jemy...
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Z tego co czytałem lecytyna sojowa wytwarzana jest z soi, z kurzych jaj, z olejów sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego, czasem dodawane są jakieś tłuszcze zwierzęce. Dlaczego miałaby zawierać gluten?
//Wróćmy do tematu Lidla
//Wróćmy do tematu Lidla
Ostatnio zmieniony pt 26 sie, 2011 16:21 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Syrop glukozowy to inna sprawa, bo często jest wytwarzany z pszenicy, a i tak wtedy powinien być bezpieczny (czy jest, to już było poruszane na forum). Na tej zasadzie wszystko mogłoby zawierać gluten 
Kończmy ten offtop i wracajmy do Lidla

Kończmy ten offtop i wracajmy do Lidla

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Sorry jeszcze za OT, ale kiedy lecytyna jest z olejów słonecznikowego bądź rzepakowego, wtedy jest to lecytyna słonecznikowa albo rzepakowa. Z lecytyną z kurzych jaj nigdy się nie spotkałem na opakowaniu, ale też podejrzewam, że nie podpisuje się jej wtedy "sojowa"Rafal_tata pisze:Z tego co czytałem lecytyna sojowa wytwarzana jest z soi, z kurzych jaj, z olejów sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego

Ostatnio zmieniony wt 06 wrz, 2011 08:45 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
ups...! o ile pamiętam, ta właśnie czekolada ma w składzie "włókna pszenne" - więc może dlatego nie piszą o glutenie, bo to jakby oczywiste...@lk@ pisze:wersja z malinami- przepyszna!
Tylko trzeba dobrze sprawdzić, bo część tych czekolad (właśnie takich wykwintnych, na które miałabym wielką ochotę) ma w składzie "włókna pszenne", a część syrop glukozowy, którego ja akurat nie mogę. Tylko nie pamiętam, które mają co i dlaczego akurat tej czy innej nie mogę jeść.
Z nie-gorzkich bezpieczny skład ma mleczna z trawą cytrynową i limonką.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Śledzie NAUTRICA w Lidlu bardzo byłam ciekawa, napisałam do firmy i przytoczę odpowiedz:
Witam
Pani Beato tylko Filety śledziowe opiekane 800g naszej produkcji zawierają w
swoim składzie gluten pochodzący z mąki która jest składnikiem panieru.
Natomiast skrobia którą używamy jest bezglutenowa gdyż jej pochodzenie to
kukurydza.
Witam
Pani Beato tylko Filety śledziowe opiekane 800g naszej produkcji zawierają w
swoim składzie gluten pochodzący z mąki która jest składnikiem panieru.
Natomiast skrobia którą używamy jest bezglutenowa gdyż jej pochodzenie to
kukurydza.