Witam!
W Turcji również można kupić żywność bezglutenową. Żywność jest dostępna w supermarketach
Migros które znajdują się w: Adana, Antalya, Ankara, Bodrum, Fethiye, Istanbul, Izmir, Mersin. Są to produkty Glutano, ponieważ nie ma jeszcze firmy produkującej wyłącznie żywność bezglutenowcom. Jedynie Turecka firma
Eti produkuje ciastka o nazwie
Eti Pronot, które są przeznaczone dla osób stosujących dietę bezglutenową i są oznaczone przekreśłonym kłosem. Te ciastka również można nabyć w sklepie Migros, kosztują 0,95 YTL (nowych tureckich lirów, na polskie ok. 2,5 zł na dzień dzisiejszy). Np. makaron Glutano kosztuje ok.9 YTL, musli 3,6 YTL, słodkości typu ciastka 4-5 YTL. Jeżeli chodzi o chlebek, to w Stambule jest piekarnia która produkuje chlebek bezglutenowy- Istanbul Halk Ekmek.
bezlglutenowy po turecku to- glütensiz (lub glutensiz)
mąka- un
bez mąki- unsuz
celiakia- çölyak (lecz niewiele osób zna tę chorobę)
ryż- pilav
Rzeczywiście często ryż jest z małymi makaronikami, więc możemy poprosić bez makaronu- makarnasız pilav
Myślę że bez problemu można się wyżywić w Turcji nawet bez gotowej żywności, jest tyle świerzych warzyw, owoców, mięsko z grila, przepyszne soki świerzo wyciśnięte bez dodatków,itd..Warto wziąć z Polski chlebek.
Jeszcze jedno, dla bezglutków którzy jadą do Turcji, warto kupić
pekmez- syrop z czarnych winogron, morwy, który jest polecany dla chorych na anemię, mających niedobory żelaza, oraz
tahin- masa sezamowa, która w połaczeniu z pekmezem tworzy dobry przysmak na kanapkę..polecam szczególnie dzieciom. Trzeba się najeść świerzych fig, morw, itp. których u nas nie ma..
Pozdrawiam i życzę wspaniałych wakacji!
