kabran dla mnie to wszystko jest jednym wielkim nie porozumieniem, zrobili mi wszystkie badania i nie potrafili stweidzic w 100% tej choroby z wyników wychodzi coś takiego :
Kolonoskopia: Aparat wprowadzony do esicy. Sluzówka esicy przekrwiona. Esica o kretym przebiegu. Pobrano odcinki do bad. hist-pat ze sluzówki i odbytnicy. Bad. ukonczono przed czasem ze wzgledu na zywa reakcje bólowa.
Gastroskopia: Przełyk i wpust bez zmian,.Linia Z prawidlowa. Sluzówka zoładka lekko przekrwiona. W okolicy dna zoładka sluzówka nastrzyknieta zhematyzowana krwia. Odzwiernik drozny. czesc poza opuszkowa i pozaopuszkowa dwunastnicy przedstawia sie prawidlowo. Wyniki na hist-pat z dna zoładka i z cze. pozaopuszkowej XII-cy. Test ureazowy dodatni.
Rozpoznanie: Zespoł jelita nadwrażliwego i Podejrzenie choroby trzewnej
Wyniki badań histopatologicznego:
Rozpoznanie kliniczne:
Podejrzenie choroby trzewnej, zespoł zlego wchłaniania, 2. Gastritis haemorrhagica.
Opis makroskopu materiału:
1.wycinki z dwunastnicy
2.wycinki z zoładka
1.Duodenitis chronica.
Kosmki nieco skrócone i zniekształcone.
w diagnostyce choroby trzewnej konieczne porównanie obrazu po stosowaniu diety bezglutenowej, Materiał przebadany w całości, skrojony seryjnie.
2.Gastritis chronica (+) hyperaemica.
Materiał przebadany w całości, skrojony seryjnie.
Tak to wszystko wygląda po wynikach , sam wszystko przeanalizuj jesli masz czas i ochote i napisz co o tym myslisz, jak byk jest napisane ze trzeba porównać odczyt po stosowaniu diety ezglutenowej. Wiec sam juz nie wiem jak to jest . Porsze o pomoc