Pszenica ozima
Moderator: Moderatorzy
Pszenica ozima
Czy bezglutenowcy również nie mogą spożywać pszenicy ozimej? Tak się zastanawiam, bo ktoś powiedział mi, że wódka Absolut Kurant jest bezglutenowa. Postanowiłam poszukać z czego jest zrobiona i znalazłam stronę, na której jest napisane, że jest z pszenicy ozimej. Czy ona jest dla nas szkodliwa? Mam nietolerancje glutenu, ale i zrobiłam badania alergologiczne i wyszło, że jestem uczulona m.in na zboża. Czy to oznacza, że na wszystkie?
Podaję link: http://mixo.pl/alkohole/wodka/wodka-pro ... kie-strony
Podaję link: http://mixo.pl/alkohole/wodka/wodka-pro ... kie-strony
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Pszenica ozima
Nie mogą. Pszenicy jarej, ozimej, orkiszu. Żadnej.Dagmara85 pisze:Czy bezglutenowcy również nie mogą spożywać pszenicy ozimej?
Wszystkie wódki powinny być bezglutenowe, bo gluten teoretycznie nie przenika do wódki w czasie destylacji.Dagmara85 pisze:Tak się zastanawiam, bo ktoś powiedział mi, że wódka Absolut Kurant jest bezglutenowa.
Nie wiem. W ogóle nietolerancja glutenu to dość szerokie pojęcie, a jako celiak za bardzo nie znam się na zawiłościach alergii.Dagmara85 pisze:Mam nietolerancje glutenu, ale i zrobiłam badania alergologiczne i wyszło, że jestem uczulona m.in na zboża. Czy to oznacza, że na wszystkie?
Ostatnio zmieniony sob 24 lip, 2010 19:52 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
Szkoda... a już miałam nadzieję
Pozostaje tylko Luksusowa. Wiadomo, że jest z ziemniaków chociaz też nie wiemy czy podczas destylacji nie została zanieczyszczona. I tak źle i tak niedobrze, na dodatek nie ma co porównywać Luksusowej do Absoluta 


Ostatnio zmieniony sob 24 lip, 2010 20:42 przez Dagmara85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków

Wątki o alkoholu przewijają się przez Forum. Proces destylowania alkoholu w zasadzie nie przepuszcza białek (o ile dobrze rozumiem, alkohol, jako bardziej lotny, unosi się z roztworu zanim jakiekolwiek białka miałyby okazję się wzbić; i jest wychwytywany). Oczywiście w zasadzie. Żeby to stwierdzić z całą pewnością, trzeba by znać dokładnie proces produkcji używany w konkretnym przypadku. W szczegółach zawsze siedzi diabeł.
Inną sprawą są dodawane po destylacji substancje (jakieś aromaty itp.). W nich już może być gluten, tak jak w aromatach zawartych w innych produktach (o ile pamiętam, alkohole są wyłączone z zarządzenia o ostrzeżeniach nt. śladowej zawartości glutenu, ale mogę się mylić - pamięć mam zawodną).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]