Istnieją naukowe przesłanki że owies nie ma szkodliwego wpływu w celiakii.
artykuł:
"Immunologic evidence of no harmful effect of oats in celiac disease"
Antonio Picarelli, Marco Di Tola, Luigi Sabbatella, Fabiola Gabrielli, Teresa Di Cello, Maria Cristina Anania, Antonio Mastracchio, Marco Silano, and Massimo De Vincenzi
Am. J. Clinical Nutrition, Jul 2001; 74: 137 - 140.
link:
Nie wiem czy badania były powtarzane więc pewności nie ma...:arrow: www.ajcn.org/cgi/reprint/74/1/137.pdf :arrowl:
Może któraś z polskich klinik się tym zajmie?
To była by szansa na poprawę życia bezglutenowców. (O nieśmiertelnej sławie i chwale nie wspomnę...

Z innej beczki...
A propos teorii toksycznej opisanej na stronie. Czy ktoś może mi podać źródło tych informacji? Jaki brak enzymu? Którego enzymu?
W/g moich informacji trawienie gliadyn uwalnia peptydy bogate w prolinę które są odporne na dalszą hydrolizę enzymami wytwarzanymi przez układ pokarmowy człowieka. Za to bakterie posiadają enzymy - prolilo-peptydazy - które ładnie tną te peptydy. (Z tego powodu przetwory ze zbóż poddane fermentacji bakteryjnej (nawet zwykłymi Lactobacillusami) mogą być zdatne dla bezglutenowców.)
PS. Umieścił bym to w dziale Medycyna ale niezarejestrowani nie mogą tam pisać...
