Jak wytłumaczyć dziecku?
Moderator: Moderatorzy
Jak wytłumaczyć dziecku?
Jakich argumentów używacie aby wytłumaczyć dziecku, że czegoś nie może jeść?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Jak wytłumaczyć dziecku?
Sebastian już wie, że nie może jeść glutenu i w takich sytuacjach mówię mu, że to zawiera gluten i będzie go bolał brzuszek
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Nowicjusz
Dzieci bardzo szybko przyzwyczajają się do nowości. Wystarczy wytłumaczyć że gluten mu szkodzi, że bedzie go bolał brzuszek a zrezygnuje.
Proponuję dorzucić coś jeszcze do bolącego brzuszka, bo jak wydarzy się jakaś glutenowa wpadka, na którą akurat "brzuszek" nie zareaguje, będzie problem:
np. przestaniesz lub będziesz wolniej rósł/rosła lub po prostu będziesz niższy/niższa.
Moja córka proponuje jeszcze dodać: jedząc gluten, jak dorośniesz będziesz brzydka
np. przestaniesz lub będziesz wolniej rósł/rosła lub po prostu będziesz niższy/niższa.
Moja córka proponuje jeszcze dodać: jedząc gluten, jak dorośniesz będziesz brzydka

rafjas, uśmiałam się 
ale racja, trzeba podejść do tego bardziej ogólnie, bo nie zawsze problemem będzie brzuch.

ale racja, trzeba podejść do tego bardziej ogólnie, bo nie zawsze problemem będzie brzuch.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Gastroenterolog, który zdiagnozował u mojego syna celiakię, mówił tak: "jedz sobie gluten, jedz. Ale będziesz mały knypek, bo nie urośniesz. I koszykarzem nie zostaniesz"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.