*co szkodzi ?? - czytanie etykiet*

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Gosiuuunia »

No to ja nie wiem. U mnie, po spożyciu glutenu strasznie burczy w brzuchu. Dlatego latwo to u mnie rozpoznac. Ale fakt pozostaje faktem, każdy inaczej reaguje na różne dawki glutenu. Może to też zalezy od czasu, jak długo jest się na diecie. Ja tam wole unikac śladowych ilości. Włącza mi się wtedy czerwone światełko. Ale to tylko moja opinia.
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Asia S. »

Ja jem produkty że śladową ilością glutenu, też mi nie szkodzą jakoś w sposób widoczny, i uważam, że nie można przesadzać, przecież całkowicie glutenu nie można wykluczyć, ale każdy musi sam zdecydować.
Obrazek
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: salcia »

Moje dziecko moment ma wysypkę ,szybko moge rozpoznac błędy w diecie.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: GosiaM »

Gosiuuunia pisze:Ja tam wole unikac śladowych ilości. Włącza mi się wtedy czerwone światełko. Ale to tylko moja opinia.
Moja opinia jest taka sama jak i Twoja. Unikam produktów ze śladowymi ilościami. To, że nie ma objawów zewnętrznych (a u mojej córki takich raczej nie było) jakoś mnie nie przekonuje - ale wiadomo, każdy robi jak uważa. Dopóki jednak będzie to ode mnie zależne to śladowych ilości Asi podawała nie będę. Kiedyś, gdy będzie starsza zdecyduje sama.
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

Ja raczej unikam, ale czasem zdarza mi się zjeść - szczególnie mam na myśli tu czekoladę, gdy jestem na "głodzie słodyczowym", a w domu nie ma nic innego :wink:
Jeśli chodzi o objawy po zjedzeniu glutenu, to niestety ja swojemu organizmowi ufać nie mogę. Czasem mnie wysypuje i nawet nie wiem po czym, a kiedyś zdarzyło mi się przez pomyłkę zjeść talerz makaronu zwykłego :diabelek: i nic mi nie było.
ODPOWIEDZ