A kosztami diety nie przejmuj się aż tak bardzo, bo najważniejsze jest jej się nauczyć, a potem dochodzisz do wniosku że jest ona chyba więcej czasochłonna niż droga. Można trochę na waflach ryżowych, chlebek kupić sobie na weekend
IMHO ryżowy syropian nie jest wcale szczególnie droższy od chleba z przekreślonym kłosem.
Moje obliczenia sprzed chyba dwóch miesięcy
1. Bezgluten chleb powszedni:
kcal na 100g: 270
waga opakowania: 300
ilość kromek: 15
cena opakowania: 5,00 zł (sklepik na Góralskiej)
kaloryczność jednak kromki: 54
cena jednej kromki:
0,33 zł
2. GoodFood chleb 5 zbóż
kcal na 100g: 409
waga opakowania: 100
ilość kromek: 10
cena opakowania: 2,69 zł (Auchan Wola Park)
kaloryczność jednak kromki: 41
cena jednej kromki:
0,27 zł
Być może te ceny są inne dla osób zaopatrujących się w innych sklepach, ale policzcie sobie cenę w przeliczeniu na jedną kromkę i zastanówcie się ile kromek dziennie zjadacie.
Być może inaczej to wychodzi dla chłopaka, który rośnie , a inaczej dla drobnej panienki, która nie chce za bardzo przytyć na diecie.
Ja zjadam przeciętnie cztery kromki pieczywa dziennie (w domu syropian, w pracy powszedni) i kwota 1,20 zł dziennie za pieczywo nie jest dla mnie szczególnym obciążeniem finansowym.
Prawdziwym problemem jest zjedzenia czegoś tanio na mieście, czy zastąpienia w domu uczciwego kawałka mięsa jakimś tanim daniem z garmażerki (krokiety itp).[/quote]