W typowych lokalach gastronomicznych mała szansa, że otrzyma się posiłek w 100% bezglutenowych, nawet jeśli jest tak oznaczony. Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego oraz brak pełnej wiedzy personelu jest bardzo wysokie. Np. miejsce oferujące kanapki i podające opcję bezglutenowej bułki - super, bułka może i faktycznie jest bg, ale wszystko wokół w tym ręce pracownika nie.
Oczywiście zdarzają się miejsca, gdzie po dokładnym wytłumaczeniu problemu pracownikom i instrukcji jak bezpiecznie przygotować najprostsze danie typu jajecznica/ziemniaki i mięso z wody itp., można zjeść bez śladowych ilości glutenu, ale wymaga dużej cierpliwości i wyrozumiałości personelu oraz naszego przygotowania.
Dlatego Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej od lat prowadzi ogólnopolski program MENU BEZ GLUTENU, dzięki któremu mamy szansę zjeść poza domem - smacznie, ale przede wszystkim bezglutenowo. W programie są też ośrodki wypoczynkowe czy cateringi. Pracownicy są przeszkoleni, a placówki i używane surowce sprawdzane.
Osobiście bardzo polecam:
https://menubezglutenu.pl