Znacie jakies kompleksy witamin i mineralow dla osob uprawiajacych wyczynowo sport(oczywiscie bezglutenowych)? Zastanawiam sie nad UNIVERSAL Daily Formula ale nie pokoja mnie enzymy trawienne ktore sa tam w skladzie...nie wiem co to takiego i czy moze nam zaszkodzic?
tu jest sklad http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... cts_id/555
Bardzo prosze panstwa o pomoc
Enzymy trawienne nie mają nic wspólnego z glutenem. Najpewniej są to enzymy zwierzęce. Mnie czasem zdarza się przyjmować enzymy trzustkowe (pankreatyna, kreon, combizym)na poprawę trawienia, przy jakichś dietetycznych obciążeniach typu święta, kiedy zawsze jest nadmiar jedzenia, a na początku diety brałam regularnie do obiadu.
Moim zdaniem taka odżywka jest bezglutenowa, ale czy inne składniki i jej ogólne działanie są korzystne dla organizmu, to moja wiedza jest niewystarczająca. Generalnie nie ufam takim specyfikom, a na pewno rozsądnie byłoby przyjmować go pod kontrolą jakiegoś lekarza...
Możesz też napisać do producenta (prośba - podziel się z nami uzyskaną informacją). Tutaj: topics20/np-zdrovit-vt2000.htm#20828 masz niekompletną (wg mnie) jeszcze informację o preparatach Zdrovitu.
Ostatnio zmieniony czw 19 lip, 2007 14:35 przez elola, łącznie zmieniany 2 razy.