Kontrowersje na temat gumy do żucia...i nie tylko

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: BuenaDzidzia »

GosiaM pisze:Moja Asia bardzo, bardzo się ucieszyła gdy powiedziałam, że może, np. jajko niespodziankę, gumę orbit bez cukru,
-guma do życia jest na liście produktow zabronionych dla celiakow, tak więc uwaga na jej spożycie.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

BuenaDzidzia pisze:-guma do życia jest na liście produktow zabronionych dla celiakow, tak więc uwaga na jej spożycie.
Jakiej liście ? Dlaczego zabronione ?
IMHO gumy do żucia to takie podejrzane produkty - sprawdzamy skład przed zjedzeniem.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

BuenaDzidzia pisze:guma do życia jest na liście produktow zabronionych
poczytaj, zanim napiszesz: topics20/wrigley-gumy-orbit-vt1386.htm
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: BuenaDzidzia »

Rafal_tata, ujmę to tak-jeśli się powaznie podchodzi do diety bezglutenowej to nie ma co liczyć na cud, że nawet najmniejsza ilość nie będzie miała wpływu na nasz organizm- i odnoszę się tu do wszystkich wypowiedzi na temat gumy do żucia, do tych za i przeciw. Ja tam wolę jej przestrzegać rygorystycznie. :)
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

A jesz pieczywo bezglutenowe? Przecież tam też jest gluten....
Awatar użytkownika
Otik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Otik »

Idąc tym tropem chyba trzeba by unikać nawet wchodzenia do piekarni, albo brania zwykłego chleba do rąk. Nie daj boże jakiś pyłek z powietrza wpadnie nam do ust. :P
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: GosiaM »

BuenaDzidzia jeśli chodzi o gumę to najpierw dokładnie przeczytałam skład- kilka razy! ponieważ nic tam podejrzanego dla mnie nie ma to zadzwoniłam dla pewności do firmy. W chwili obecnej nie widzę żadnych podstaw dla których miałabym córce gumy do żucia odmówić. Jest wiele produktów, z których musimy zrezygnować, ale jest ku temu wyraźna podstawa, dla mnie guma jest w porządku.
Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: smerfetka »

BuenaDzidzia pisze:Rafal_tata, ujmę to tak-jeśli się powaznie podchodzi do diety bezglutenowej to nie ma co liczyć na cud, że nawet najmniejsza ilość nie będzie miała wpływu na nasz organizm- i odnoszę się tu do wszystkich wypowiedzi na temat gumy do żucia, do tych za i przeciw. Ja tam wolę jej przestrzegać rygorystycznie. :)

z ta guma do zucia to jak dla mnie to juz przesadaa :P nawet nie wpadlabym na pomysl zeby czytac skladniki ktore tam sa ;)
Ostatnio zmieniony śr 28 lis, 2007 08:39 przez smerfetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Dzidzi zapewne chodziło o to, żeby unikać nawet śladowych ilości. Lecz, tak jak pisałem, nawet chleb bezglutenowy spełnia tylko normy bezglutenowości, a to oznacza, że zawartość glutenu została w nim OBNIŻONA do bezpiecznego poziomu.
Co do gum do żucia, smerfetka, może być w nich kontrowersyjny syrop skrobiowy. Wg norm unijnych nie zawiera on glutenu, jednak przy naszych lokalnych standardach produkcji w Polsce może to wyglądać różnie.
Skoro jednak Wrigleys odpowiada oficjalnie, że ich produkty spełniają NORMY, to oznacza, że nie powinno się nic nikomu dziać niedobrego.
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Sprawy raczej nie rozstrzygniemy (tzn kwestii sladowych ilosci, i norm ich zawartosci) Nawet na swiecie producenci zywnosci bg. maja problem(razem z lekarzami zdaje sie) czy owa zawartosc glutenu dozwolona normami jest bezpieczna dla wszystkich czy jednak nie dla wszystkich. Poki co wszyscy wiemy, ze uzywa sie produktow oczyszczanych(skrobia pszenna bezglutenowa) dosc powszechnie, czyli owe dozwolone wartosci ciagle sie paletaja, a przyszlosc pokaze czy kiedys sie bedzie produkowac tylko z produktow naturalnie bezglutenowych.
Awatar użytkownika
GosiaM

Post autor: GosiaM »

Rafal_tata pisze:Co do gum do żucia, smerfetka, może być w nich kontrowersyjny syrop skrobiowy
Rafał_tata w gumach orbit bez cukru dla dzieci w składzie żadnego syropu nie ma. Właśnie sprawdziłam.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

GosiaM, .... ale ja napisałem, że w gumach do żucia, a nie w gumach do żucia ORBIT może być syrop :zly:
A więc stara złota zasada: czytamy składniki, jeśli są podejrzenia dzwonimy do producenta. A na Forum nie czytamy pomiędzy wierszami :diabelek:
ODPOWIEDZ