Informacje od producentów kosmetyków
Moderator: Moderatorzy
Ziaja
Odpowiedz na mojego maila z pytaniem o kosmetyki bezglutenowe:
"W odpowiedzi na Pani pytanie informujemy, że w naszej obszernej ofercie produktowej tylko 3 produkty należą do grupy preparatów, o których mowa jest w przesłanym liście (czyli zawierajacych gluten) - jest to szampon i odżywka do włosów intensywne nawilżanie kiełki pszenicy z Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract. oraz krem naprawczy z kuracji lipidowej Ziaja med Beta-Glucan.
Pozostałe nasze produkty a zdecydowana większość nie zawiera glutenu.
Pozdrawiamy.
Dział Obsługi Klienta
Ziaja Ltd "
"W odpowiedzi na Pani pytanie informujemy, że w naszej obszernej ofercie produktowej tylko 3 produkty należą do grupy preparatów, o których mowa jest w przesłanym liście (czyli zawierajacych gluten) - jest to szampon i odżywka do włosów intensywne nawilżanie kiełki pszenicy z Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract. oraz krem naprawczy z kuracji lipidowej Ziaja med Beta-Glucan.
Pozostałe nasze produkty a zdecydowana większość nie zawiera glutenu.
Pozdrawiamy.
Dział Obsługi Klienta
Ziaja Ltd "
Clarins
Szukajac informacji nt glutenu w kosmetykach Clarinsa znalazlam informacje na stronach anglojezycznych. Znajac choc troche j.angielski mozna sie polapac, ktore kosmetyki gluten zawieraja. Zalaczam link do posta:
http://www.celiac.com/gluten-free/topic ... -products/
http://www.celiac.com/gluten-free/topic ... -products/
Re: Clarins
Tylko że ten dział dotyczy żywności bezglutenowej 

Re: Ziaja
że tak głupio zapytam: wstrzemięźliwość od glutenu tyczy się również kosmetyków? - pytam z ciekawości, bo ja na SWOJEJ diecie nie muszę wystrzegać się śladowych ilości.
Re: Informacje od producentów kosmetyków
michal,
przede wszystkim trzeba uważać na pomadki, szminki, wszelkie sztyfty i kosmetyki do ust. bardzo często zawierają gluten i siłą rzeczy kończą w układzie pokarmowym
wiele osób ma reakcje alergiczne na kosmetyki z dodatkiem zbóż i czy konkretnie glutenu, zwłaszcza osoby z chorobą Duhringa (skórna postać celiakii).
przede wszystkim trzeba uważać na pomadki, szminki, wszelkie sztyfty i kosmetyki do ust. bardzo często zawierają gluten i siłą rzeczy kończą w układzie pokarmowym

wiele osób ma reakcje alergiczne na kosmetyki z dodatkiem zbóż i czy konkretnie glutenu, zwłaszcza osoby z chorobą Duhringa (skórna postać celiakii).
A ktore pomadki nie zawieraja glutenu??
ok, czyli mi to nie groziLeeloo pisze:michal,

jabrzi, wpisz sobie w wyszukiwarkę "pomadka", na pewno znajdziesz wcześniejsze posty o tym. Z tego co pamiętam Nivea Classic, Neutrogena.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Tisane też jest ok.
michał_mg obcych bab...kobiet
nie całuj w usta 
michał_mg obcych bab...kobiet

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Obcych bab... kobiet, to chyba w ogóle się nie powinno całować, nie tylko w usta
Ewentualnie w rękę można 

To jeszcze dwie odpowiedzi:
z BIELENDY:
"Potwierdzamy, że nasze kosmetyki nie zawierają glutenu.
Marketing Bielenda"
i z Rossmanna:
"Szanowna Pani
Uprzejmie informujemy, że w większości kosmetyki marki Alterra są bezglutenowe.
Gluten znajduje się w szamponach z pszenicą i owsem, te produkty nie nadają się dla osób wykazujących nadwrażliwość na gluten.
Z wyrazami szacunku
Aleksandra Orzechowska"
z BIELENDY:
"Potwierdzamy, że nasze kosmetyki nie zawierają glutenu.
Marketing Bielenda"
i z Rossmanna:
"Szanowna Pani
Uprzejmie informujemy, że w większości kosmetyki marki Alterra są bezglutenowe.
Gluten znajduje się w szamponach z pszenicą i owsem, te produkty nie nadają się dla osób wykazujących nadwrażliwość na gluten.
Z wyrazami szacunku
Aleksandra Orzechowska"
To jeszcze jedna odpowiedz. Tym razem Astor (firma Coty ):
"Szanowna Pani,
Dziękujemy za skontaktowanie się z firmą Coty. Nasza organizacja zwraca szczególną uwagę, aby oferowane produkty były bezpieczne oraz skuteczne.
W składzie szminek Soft Sensation Lip Colour Butter marki Astor nie ma składników takich jak „pszenica” czy „jęczmień”. Nie oznacza to, że w produkcie nie mogą znaleźć się śladowe ilości tych składników. Przeprowadzone przez amerykańską Akademię Żywienia i Dietetyki badania naukowe wykazały że ilości te są tak nieznaczne, iż nie mają wpływu na stan zdrowia chorych na celiakię. Jednakże zaleca się, aby osoby uczulone na gluten unikały produktów zawierających gluten.
Z poważaniem,
Justyna Kuklińska
Recepcjonistka"
Moim zdaniem odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, a raczej strasznie asertywna. Czy tylko ja mam takie odczucie? Używalibyście takiej pomadki?
"Szanowna Pani,
Dziękujemy za skontaktowanie się z firmą Coty. Nasza organizacja zwraca szczególną uwagę, aby oferowane produkty były bezpieczne oraz skuteczne.
W składzie szminek Soft Sensation Lip Colour Butter marki Astor nie ma składników takich jak „pszenica” czy „jęczmień”. Nie oznacza to, że w produkcie nie mogą znaleźć się śladowe ilości tych składników. Przeprowadzone przez amerykańską Akademię Żywienia i Dietetyki badania naukowe wykazały że ilości te są tak nieznaczne, iż nie mają wpływu na stan zdrowia chorych na celiakię. Jednakże zaleca się, aby osoby uczulone na gluten unikały produktów zawierających gluten.
Z poważaniem,
Justyna Kuklińska
Recepcjonistka"
Moim zdaniem odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, a raczej strasznie asertywna. Czy tylko ja mam takie odczucie? Używalibyście takiej pomadki?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ja bym nie używała, skoro wykryli, że "nieznaczne ilości" są, cokolwiek to dla nich znaczy.
Odpowiedź z typu: sam decyduj
Odpowiedź z typu: sam decyduj

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
no właśnie.... wiocha jak nie wiem... (nie obrażając wsi
a jeszcze pytanie, czy fakt ze celiacy moga spozyc dozwolona dawke glutenu dziennie (20 ppm) i podejrzewam, ze jest to suma glutenu spozytego w całym dniu, to jesli ja np. nie spozywam tego glutenu w ogole (bo jem tylko warzywa, owoce, mieso i ryby i nic poza tym - dieta AIP) to czy jedno lub dwurazowe pomalowanie sie taka pomadka moze zaszkodzić jelitom ?
dzieki

dzieki