Zupa "nic" (bez glutenu)
Autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- laseczka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przyrządzania:
Zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub z esencją waniliową). Białka oddziel od żółtek, ubij sztywną pianę, dosypując pod koniec, stopniowo, połowę cukru. Na wrzące mleko kładź łyżką ubitą pianę, po chwili przewróć "śnieżne górki" na drugą stronę. Gdy stężeją, wyjmuj je na talerz. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Zdejmij mleko z ognia i wymieszaj z koglem-moglem (np. ubijając trzepaczką). Podawaj na gorąco lub zimno. Do zupy możesz dodać ugotowany ryż. Na wierzch wyłóż pianki z białka.
Zupa "nic" (bez glutenu)
Moderator: Moderatorzy
Zupa "nic" (bez glutenu)
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 16:49 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomidorowa z ziemniakami jest dobra. Jednak, gdybyś miał ochotę na zupę z kluseczkami to polecam "kluski kapane":
http://blog-alergia.bloog.pl/id,3286241 ... index.html
Przepis sprawdzony
http://blog-alergia.bloog.pl/id,3286241 ... index.html
Przepis sprawdzony

-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy