zupa krem z dyni- pikantnie
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 49
- Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
- Lokalizacja: Poznań
zupa krem z dyni- pikantnie
To forum to dla mnie kopalnia wiedzy, a na forum nie tylko sie bierze ale i daje, więc dzielę się przepisem na szybką zupę krem z dynii.
Składniki:
dynia (ok 3 szklanek pokrojonej w kostke dynii)
nieduża cebula
2 ząbki czosnku
woda
masło- ok. 1 łyżeczki
gałka muszkatołowa
chili
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju dyniowego lub oliwy z oliwek
cebulę i czosnek pokroić i zarumienić na oleju/oliwie, zalać wodą (na początek ok 1l, zawsze można dodać więcej), dodać dynię pokrojoną w kostkę, gotować ok 2-3 min
całość zmiksować
dodać masło, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i chili do smaku
można zabielić śmietaną
udekorować zieleniną
SMACZNEGO!
Składniki:
dynia (ok 3 szklanek pokrojonej w kostke dynii)
nieduża cebula
2 ząbki czosnku
woda
masło- ok. 1 łyżeczki
gałka muszkatołowa
chili
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju dyniowego lub oliwy z oliwek
cebulę i czosnek pokroić i zarumienić na oleju/oliwie, zalać wodą (na początek ok 1l, zawsze można dodać więcej), dodać dynię pokrojoną w kostkę, gotować ok 2-3 min
całość zmiksować
dodać masło, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i chili do smaku
można zabielić śmietaną
udekorować zieleniną
SMACZNEGO!
-
- Nowicjusz
- Posty: 49
- Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
- Lokalizacja: Poznań
ja tak wlasnie robiemartini pisze:Jeśli mogę coś dodać, cebulę lepiej zeszklić na oliwie.

dokladnie takmartini pisze:Olej z pestek dyni traci swoje właściwości pod wpływem tak wysokiej temperatury. Najlepiej chlupnąć go do zupy, kiedy już jest rozlana do talerzy.
dzieki za sprostowanie
//Edit: poprawiłam cytowanie.
Ostatnio zmieniony ndz 06 cze, 2010 11:23 przez princy-mincy, łącznie zmieniany 2 razy.
uwielbiamy taką zupę z dyni, a teraz na rynku pełno dyni więc trzeba robić i jeść 
Dkład delikatnie się różni, ale myślę, że Twój przepis też wypróbujemy
Składniki:
1/2 dyni
1 cebula
2 ziemniaki
koncentrat pomidorowy bezglutenowy
1 łyżka przyprawy bezglutenowej
sól, pieprz
100 ml jogurtu naturalnego
makaron bezglutenowy lub groszek ptysiowy bezglutenowy
Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę i ugotuj w wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodaj 1 łyżkę przyprawy bezglutenowej. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj jogurt naturalny.
Zupę podawaj z makaronem bezglutenowym lub groszkiem ptysiowym, najlepiej z dodatkiem świeżej pietruszki.
Zdjęcie zupki na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl

Dkład delikatnie się różni, ale myślę, że Twój przepis też wypróbujemy

Składniki:
1/2 dyni
1 cebula
2 ziemniaki
koncentrat pomidorowy bezglutenowy
1 łyżka przyprawy bezglutenowej
sól, pieprz
100 ml jogurtu naturalnego
makaron bezglutenowy lub groszek ptysiowy bezglutenowy
Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę i ugotuj w wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodaj 1 łyżkę przyprawy bezglutenowej. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj jogurt naturalny.
Zupę podawaj z makaronem bezglutenowym lub groszkiem ptysiowym, najlepiej z dodatkiem świeżej pietruszki.
Zdjęcie zupki na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Re: zupa krem z dyni- pikantnie
na ostro dużo bardziej mi smakuje
Re: zupa krem z dyni- pikantnie
mnie również nie jest przez to mdła.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: zupa krem z dyni- pikantnie
A ja robię z imbirem
1 cebula podsmażyć
+ 2 ząbki czosnku krótko smażyć
+ 1,5 kg pokrojonej dyni
+ bulion tylko zakryć warzywa dusić razem, zmiksować ( to robię wieczorem)
Na oleju podsmażyć 2 serki topione śmietankowe mieszając na b. małym gazie
+ zmiksowaną zupę dodawać powoli
+ gałkę muszkatułową
+ śmietankę słodką 30%
surowy imbir ścieram na tarce, podaję w miseczce - każdy sam dodaje do zupy
1 cebula podsmażyć
+ 2 ząbki czosnku krótko smażyć
+ 1,5 kg pokrojonej dyni
+ bulion tylko zakryć warzywa dusić razem, zmiksować ( to robię wieczorem)
Na oleju podsmażyć 2 serki topione śmietankowe mieszając na b. małym gazie
+ zmiksowaną zupę dodawać powoli
+ gałkę muszkatułową
+ śmietankę słodką 30%
surowy imbir ścieram na tarce, podaję w miseczce - każdy sam dodaje do zupy
Re: zupa krem z dyni- pikantnie
A ja robię wywar warzywno mięsny z imbirem i ziemniakami. Dynię ( piżmową) gotuję na parzę ( ze skórą). Do gotowej zupki dodaję dynię, główkę czosnku i trochę soku pomidorowego. Miksuję i doprawiam pieprzem ceyone itp. Dzięki dyni piżmowej uzyskujemy kremowy smak.
Re: zupa krem z dyni- pikantnie
dynia piżmowa najlepszą rośliną pod słońcem!!!!