Żurek

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 436
Rejestracja: śr 13 sie, 2014 20:42

Re: ŻUREK

Post autor: justek625 »

probowalam bardzo dobre :D teraz wpisuje w swoj zesszyt kulinarny
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: ŻUREK

Post autor: uniaczek »

Mamy już w dziale zupy wątek :"żurek", który ma 3 strony. :/
viewtopic.php?f=12&t=1132&hilit=%C5%BCurek
Watro, żeby informacje i nasze doświadczenia dotyczące żurku były w jednym wątku :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Żurek

Post autor: Leeloo »

Zrobione :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Żurek

Post autor: Leeloo »

Zakwas na żurek:

Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 dni oczekiwania
Ilość: ok. 400 ml

Składniki:
100 g ryżu pełnoziarnistego
300 ml ciepłej wody
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przecięte na pół

Przygotowanie:

1. Ryż pełnoziarnisty mielimy na mąkę
2. Wszystkie składniki umieszczamy w czystym, wyparzonym szklanym słoju lub glinianym naczyniu
3. Zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, przykrywamy gazą lub nieszczelnych wieczkiem odstawiamy na 3-4 dni

4. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką, zbieramy powstałą pianę
5. Zakwas pachnie już na drugi dzień, przed użyciem mieszamy go dokładnie, zlewamy do czystego słoiczka, zakręcamy i umieszczamy w lodówce
* Zakwas możemy przygotować także na mące gryczanej, najlepiej uzyskanej ze zmielenia kaszy gryczanej niepalonej.

źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/bezglu ... was-zurek/
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Żurek

Post autor: Leeloo »

Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Żurek

Post autor: Anja »

Leeloo pisze:Zakwas na żurek:

Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 dni oczekiwania
Ilość: ok. 400 ml

Składniki:
100 g ryżu pełnoziarnistego
300 ml ciepłej wody
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przecięte na pół




źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/bezglu ... was-zurek/
Nastawiony!!! czekamy do świąt. Zawsze robiłam z gryczanej mąki, ale już się nam przejadło. Dziękuję za podpowiedz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Żurek

Post autor: Leeloo »

super, daj znać jak wyszło! :D
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Żurek

Post autor: Anja »

Zupa podszykowana i już jest przepyszna! Zakwas gryczany się chowa:)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Żurek

Post autor: Anula80 »

Następnym razem zrobię :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Żurek

Post autor: Pajacynka »

Zrobiłam taki z ryżu pełnoziarnistego, tylko czosnek rozgniotłam. A na stół został podany w wersji wegańskiej z ziemniakami i włoszczyzną (bez selera). Już go właściwie nie ma (a wielki gar był), glutenowcy wszystko pożarli, więc znaczy, że pyszny :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Żurek

Post autor: Anula80 »

A jaki ryż do tego kupiłaś?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Żurek

Post autor: Pajacynka »

Brązowy ryż z Kupca zmieliłam na mąkę.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Re: Żurek

Post autor: wieczorynka »

a co z tym zakwasem trzeba zrobić potem? Mam go rozcienczyć z wywarem czy z wodą? Ale rozcieńczyć chyba trzeba co? Nigdy nie robiłam żadnego zakwasu.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Żurek

Post autor: Pajacynka »

Ja zrobiłam tak, że pokrojone ziemniaki i resztę warzyw zalałam zimną wodą i ugotowałam do miękkości, a potem dolałam zakwas i po jakiś 15 minutach gotowania doprawiłam.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Re: Żurek

Post autor: wieczorynka »

czyli tak bardziej na oko tak? a żurek był taki rzadszy czy raczej gęstawy?
a trzeba czymś zakwaszac??
ODPOWIEDZ