barszcz wigilijny
Moderator: Moderatorzy
barszcz wigilijny
czy ktoś zna dobry przepis na barszcz bezglutenowy? bez dodatku kostek grzybowych ?
ja robie tak
wywar : suszone warzywa + przyprawa bg + sól troche pieprzu + 2-3 skrzydełka
5 łyzki suszonych buraków
kwasek cytrynowy
zawsze doprawiam surowymi buraczkami (własnej roboty) dodaje zalewe i 1 starty
ps mój urwis nie znosi warzyw więc dlatego używam suszonych,które pozniej miksuje (poza tym suszone są o wiele lepsze od świeżych)
wywar : suszone warzywa + przyprawa bg + sól troche pieprzu + 2-3 skrzydełka
5 łyzki suszonych buraków
kwasek cytrynowy
zawsze doprawiam surowymi buraczkami (własnej roboty) dodaje zalewe i 1 starty
ps mój urwis nie znosi warzyw więc dlatego używam suszonych,które pozniej miksuje (poza tym suszone są o wiele lepsze od świeżych)
-
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: śr 05 gru, 2012 16:37
- Lokalizacja: Łódź
Czerwony barszczyk
Przepis na czerwony barszczyk
Składniki:
-4 buraki,
-2 duże jabłka,
-2 marchewki,
-2 pietruszki,
-1 mały por,
-1 mały seler,
-1 mała cebula,
-4 szuszone grzyby,
-1 cytryna,
-2 liście laurowe,
-3 ziarenka ziela angielskiego,
-sól, pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie:
-szystkie warzywa oprócz buraków umyłam, obrałam, wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam z nich wywar w między czasie wrzucając listki laurowe i ziele angielskie, wywar gotowałam do miękkości wszystkich warzyw,
-wszystkie warzywa wyciągnełam z wywaru i odstawiłam, niektóre przydały się póżniej do sałatki warzywnej,
-w między czasie sparzyłam grzyby i ugotowałam z nich wywar, a wywar z grzybów wraz z grzybami dodałam do wywaru warzywnego,
-następnie umyłam , obrałam i pokroiłam na mniejsze części, buraki i jabłka wrzuciłam do wywaru warzywno-grzybowego,
-gotowałam całość na małym ogniu do miękkości buraków i jabłek,
-kiedy buraki i jabłka z miękkły wyciągnełam je z barszczyku,
-dnia następnego przed podaniem na stół wcisnełam do niego sok z całej cytryny doprawiłam majerankiem,solą i pieprzem do smaku, podgrzałam na wolnym ogniu i gotowe.
Składniki:
-4 buraki,
-2 duże jabłka,
-2 marchewki,
-2 pietruszki,
-1 mały por,
-1 mały seler,
-1 mała cebula,
-4 szuszone grzyby,
-1 cytryna,
-2 liście laurowe,
-3 ziarenka ziela angielskiego,
-sól, pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie:
-szystkie warzywa oprócz buraków umyłam, obrałam, wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam z nich wywar w między czasie wrzucając listki laurowe i ziele angielskie, wywar gotowałam do miękkości wszystkich warzyw,
-wszystkie warzywa wyciągnełam z wywaru i odstawiłam, niektóre przydały się póżniej do sałatki warzywnej,
-w między czasie sparzyłam grzyby i ugotowałam z nich wywar, a wywar z grzybów wraz z grzybami dodałam do wywaru warzywnego,
-następnie umyłam , obrałam i pokroiłam na mniejsze części, buraki i jabłka wrzuciłam do wywaru warzywno-grzybowego,
-gotowałam całość na małym ogniu do miękkości buraków i jabłek,
-kiedy buraki i jabłka z miękkły wyciągnełam je z barszczyku,
-dnia następnego przed podaniem na stół wcisnełam do niego sok z całej cytryny doprawiłam majerankiem,solą i pieprzem do smaku, podgrzałam na wolnym ogniu i gotowe.
Może ciut za późno, ale na pewno się przyda 
Najpierw zakwas do barszczyku
Co potrzebujemy?
1,5 kilogramów buraków
2 litry przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku (jeśli lubicie)
sól
Buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Dodajemy posiekany, utraty z odrobiną soli czosnek. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po 5-7 dniach usuwamy pianę z powierzchni i dokładnie przecedzamy zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelewamy do czystych butelek i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy go przechowywać nawet kilka miesięcy!
A jak zrobić z tego barszcz?
Pieczemy kilka buraków w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 1,5 h.
W międzyczasie marchew, pietruszkę, seler i por gotujemy, by zrobić z nich wywar. Dodajemy odrobinę soli. Kiedy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i przeznaczamy je na sałatkę jarzynową
Czysty wywar doprawiamy jarzynką bezglutenową i dalej gotujemy na małym ogniu.
Kiedy buraki już się upieką i przestygną obieramy je ze skóry, kroimy w plasterki i wkładamy do wywaru warzywnego. Gotujemy aż wywar nabierze koloru buraczkowego. Wyciągamy buraki, dodajemy do niego kwasu z kapusty kiszonej (do smaku). Chwilkę gotujemy i dodajemy zakwas buraczany w ilości dowolnej, do smaku. Potem już nie gotujemy, jedynie podgrzewamy, w przeciwnym razie barszczyk straci kolor. Doprawiamy do smaku, smacznego!
Jak wygląda barszczyk możecie zobaczyć na moim blogu:
http://bezglutenowy.blog.pl/2012/12/23/ ... jedliscie/

Najpierw zakwas do barszczyku

Co potrzebujemy?
1,5 kilogramów buraków
2 litry przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku (jeśli lubicie)
sól
Buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Dodajemy posiekany, utraty z odrobiną soli czosnek. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po 5-7 dniach usuwamy pianę z powierzchni i dokładnie przecedzamy zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelewamy do czystych butelek i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy go przechowywać nawet kilka miesięcy!
A jak zrobić z tego barszcz?
Pieczemy kilka buraków w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 1,5 h.
W międzyczasie marchew, pietruszkę, seler i por gotujemy, by zrobić z nich wywar. Dodajemy odrobinę soli. Kiedy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i przeznaczamy je na sałatkę jarzynową

Czysty wywar doprawiamy jarzynką bezglutenową i dalej gotujemy na małym ogniu.
Kiedy buraki już się upieką i przestygną obieramy je ze skóry, kroimy w plasterki i wkładamy do wywaru warzywnego. Gotujemy aż wywar nabierze koloru buraczkowego. Wyciągamy buraki, dodajemy do niego kwasu z kapusty kiszonej (do smaku). Chwilkę gotujemy i dodajemy zakwas buraczany w ilości dowolnej, do smaku. Potem już nie gotujemy, jedynie podgrzewamy, w przeciwnym razie barszczyk straci kolor. Doprawiamy do smaku, smacznego!
Jak wygląda barszczyk możecie zobaczyć na moim blogu:
http://bezglutenowy.blog.pl/2012/12/23/ ... jedliscie/
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: śr 25 wrz, 2013 11:13
- Lokalizacja: Lublin