Ponieważ miałam wiele trudności w znalezieniu przepisów na dania dla maluszków - "bezglutków" pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami . Przetestowane na moich dzieciakach.
Przepisy są oparte o schemat żywienia dzieci małych .
Porcje 0d 200ml-400ml w zależności od ilości dodanych składników.
Składniki można samemu dobierać według upodobań dziecka.
Dzięki ścieraniu warzyw na tarce krócej je gotujemy a więc nie tracą swych właściwości.
Przyprawy dodajemy w ilości dostosowanej do upodobań dziecka.
* POMIDOROWA *
SKŁADNIKI -
1 łyżeczka masła
2 sparzone pomidory
1 marchewka
kawałek pietruszki
cebula
odrobina selera
ryż ( ok 2 łyżek )
natka pietruszki
sól, pieprz i bazylia
Ugotować jak każdą inną zupę, pokrojone pomidorki w kostkę wrzucić pod koniec gotowania gdyż zachowują wszystkie wartości odżywcze. Można doprawiać suszoną bazylią lub świeżą ( ja preferuje świeżą gdyż zupełnie inaczej smakuje ).
* OGÓRKOWA Z JAJKIEM *
SKŁADNIKI -
1 łyżeczka masła
1 kiszony ogórek (duży)
marchew
pietruszka
cebulka
jajko
pieprz, sól, majeranek
Warzywa zetrzeć na grubej tarce ( oprócz kiszonego ogórka ten trzemy na drobnej tarce ) - ugotować na masełku. Przyprawić do smaku. Jajko wybić do szklanki i rozmieszać widelcem - pod koniec gotowania wlać ( ciągle mieszając ) do gotującej się zupki . Jeśli zupka jest niezbyt gęsta można dodać bezglutenowy groszek ptysiowy.
* Dyniowa *
SKŁADNIKI-
łyżeczka masła lub wywar na filecie drobiowym
marchew
pietruszka
cebulka
jabłka 1 szt lub pomidor
dynia (ilość wegłóg uznania)
ziemniak
kawałek pora ( może być mrożona )
natka pietruszki
czosnek 1/4 ząbka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa,
Marchew , pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, dynie ,ziemniaka i jabłko lub pomidora pokroić w kostkę, cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek- wszystko gotować razem.
Doprawić do smaku , dodać natkę pietruszki.
* SZPINAKOWA *
SKŁADNIKI-
masełko ok 1 łyżeczka
szpinak mrożony (2 kulki)
jogurt naturalny
por lub cebulka
sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek lub bazylia
Szpinak ugotować razem z cebulką lub porem, doprawić do smaku.Szpinak można drobno posiekać ( to zależy od wieku dziecka). Dodać jogurt do smaku w celu zakwaszenia potrawy - szpinak jak wiemy ma specyficzny smak i dlatego dobrze go troche podkwasić, zupełnie inaczej smakuje.
W celu zagęszczenia zupki można dodać jajko tak jak w ogórkowej lub ugotowanego ziemniaka.
* KRUPNIKO-KAPUŚNIAK *
SKŁADNIKI-
wywar mięsny lub masełko
marchew
pietruszka
cebulka
seler
ziemniak
kasza jaglana ok. 1 łyżki
sok z kiszonej kapusty
sól, pieprz, kminek, majeranek
Starte Warzywa (oprócz ziemniaka ,którego kroimy w drobną kostkę) , kaszę ugotować na wywarze , dodać sok z kapusty (zupka ma być kwaśna), doprawić do smaku.
* RYBNA ZE SZPINAKIEM *
SKŁADNIKI-
łyżeczka masła
mały kawałeczek filetu rybnego
szpinak mrożony (kulka)
por lub cebula
marchew
kiszony ogórek
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Zetrzeć marchew na grubej tarce, ogórka na cienkiej ,posiekać szpinak, dodać cebulkę lub pora ,rybkę i gotować na wywarze masełkowym. Przyprawić, mozna również dodać ziemniak w celu zagęszczenia zupki.
* CUKINIÓWKA *
SKŁADNIKI-
masło (ok.łyżeczki) lub wywar mięsny
marchew
pietruszka
seler (korzeń)
cukinia
cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, drobno posiekać cebulkę, cukinie pokroić w kostkę, wszystko razem ugotowac , doprawić do smaku . Na koniec dodać natkę pietruszki.
Można również dodać sparzonego pomidora.
Zupy dla dzieci od 1 roku życia
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 49
- Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
- Lokalizacja: Poznań
Wielkie dzieki! Ja co prawda jestem duzym bezglutkiem, ale przyda mi sie, bo musze uwazac z wprowadzaniem glutenu u mojej corki.asew1 pisze:Ponieważ miałam wiele trudności w znalezieniu przepisów na dania dla maluszków - "bezglutków" pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami . Przetestowane na moich dzieciakach.