Zupa "nic" (bez glutenu)

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Zupa "nic" (bez glutenu)

Post autor: Agniesia »

Zupa "nic" (bez glutenu)
Autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- laseczka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przyrządzania:

Zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub z esencją waniliową). Białka oddziel od żółtek, ubij sztywną pianę, dosypując pod koniec, stopniowo, połowę cukru. Na wrzące mleko kładź łyżką ubitą pianę, po chwili przewróć "śnieżne górki" na drugą stronę. Gdy stężeją, wyjmuj je na talerz. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Zdejmij mleko z ognia i wymieszaj z koglem-moglem (np. ubijając trzepaczką). Podawaj na gorąco lub zimno. Do zupy możesz dodać ugotowany ryż. Na wierzch wyłóż pianki z białka.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 16:49 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Post autor: miszczPZ »

Ten przepis był niedawno w programie R.Makłowicza:)
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: czw 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: J30 »

Nie bede zakladal nowego tematu. :mikolaj: Ja tez dzisiaj zrobilem pomidorowa z ziemniakami,dodalem naturalnych przypraw,takich jakpieprz,oregano ,kminek,bazylia,a koncentrat wlasnej roboty bez konserwantow :) :mikolaj:
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Pomidorowa z ziemniakami jest dobra. Jednak, gdybyś miał ochotę na zupę z kluseczkami to polecam "kluski kapane":
http://blog-alergia.bloog.pl/id,3286241 ... index.html
Przepis sprawdzony :)
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Ja często robię to tylko u nas obowiązuje nazwa ciasto lane. Nie raz robię na samej kukurydzianej albo na mixie a i ja ich nie gotuję osobno (leń w zmywaniu jestem) tlko od razu do np. rosołku :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
ODPOWIEDZ