Orientalna zupa dyniowa

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paulagalezowska
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: ndz 08 kwie, 2012 11:06
Lokalizacja: Poznań

Orientalna zupa dyniowa

Post autor: paulagalezowska »

Składniki:
Około 1,5 kg dyni (razem ze skórką)
2 papryki czerwone
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Suszone zioła (użyłam zioła prowansalskie, bazylie, oregano)
5-6 łyżek mleka kokosowego + do podania
1,5 łyżeczki curry bez glutaminianu sodu
¼ łyżeczki imbiru w proszku
Opcjonalnie odrobina ostrej papryki

Warzywa myjemy, kroimy w niewielkie kawałki. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 2 łyżkami oliwy z oliwek. Warzywa posypujemy suszonymi ziołami.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 45 minut (warzywa należy czasem przemieszać, żeby się nie przypaliły).
Upieczone warzywa studzimy lekko i ściągamy z dyni i papryki skórkę.
Obrane warzywa i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy około 400 ml wody i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Do zupy dodajemy curry, imbir i opcjonalnie ostrą paprykę oraz mleko kokosowe.
Gotujemy jeszcze około 1-2 minut. Podajemy z łyżeczką mleka kokosowego i opcjonalnie liściem mięty.

Link do strony, z której pochodzi przepis : http://zdrowy-talerz.pl/2012/09/orienta ... a-dyniowa/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ