ZUPA Z FASOLI ADZUKI
SKŁADNIKI
0,5 kg pomidorów
50 ml oleju sojowego
2 cebule, drobno posiekane
ćwiartka selera, drobno posiekanego
2 marchewki, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
2 łyżeczki rozdrobnionego tymianku
1,4 l wywaru warzywnego
200 g fasoli adzuki moczonej przez 4 godziny
sól i czarny pieprz
natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia. W odpowiednim garnku rozgrzewamy olej, po czym wkładamy do niego cebulę, seler, marchew i czosnek. Wszystko dobrze mieszamy a następnie zmniejszamy płomień. Po ostygnięciu z pomidorów zdejmujemy skórę i drobno kroimy. Pomidory, przecier pomidorowy, listek laurowy i tymianek dodajemy do zawartości garnka i krótko dusimy w tłuszczu. Dolewamy wywar lub wodę i namoczoną fasolę. Krótko gotujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 1 godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Zupa z fasoli ADZIUKI
Moderator: Moderatorzy