Zupa-krem z soczewicy z curry

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Zupa-krem z soczewicy z curry

Post autor: Leeloo »

Składniki:

300 g brązowej soczewicy
2 dość duże marchewki
2 małe pietruszki
10 cm pora
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 płaskie łyżki curry
sól
ostra papryka

Wykonanie:

1. Warzywa obrać, marchew, por i pietruszkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekać.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa (około 5 minut).
3. Do warzyw wlać 2 litry wody, zagotować.
4. Do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować około 30 minut (aż soczewica zmięknie).
5. Dokładnie miksować zupę, a następnie przyprawić solą, papryką oraz curry.
6. Natkę pietruszki posiekać, dodać do zupy i dokładnie wymieszać.


*zupa jest bardzo sycąca. polecana na chłodne i mroźne dni.

** Podawać z nasionami słonecznika, pestkami dyni, grzankami BG

źródło:
http://zdrowy-talerz.pl/2012/08/krem-z- ... y-z-curry/
ODPOWIEDZ