Składniki:
300 g brązowej soczewicy
2 dość duże marchewki
2 małe pietruszki
10 cm pora
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 płaskie łyżki curry
sól
ostra papryka
Wykonanie:
1. Warzywa obrać, marchew, por i pietruszkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekać.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa (około 5 minut).
3. Do warzyw wlać 2 litry wody, zagotować.
4. Do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować około 30 minut (aż soczewica zmięknie).
5. Dokładnie miksować zupę, a następnie przyprawić solą, papryką oraz curry.
6. Natkę pietruszki posiekać, dodać do zupy i dokładnie wymieszać.
*zupa jest bardzo sycąca. polecana na chłodne i mroźne dni.
** Podawać z nasionami słonecznika, pestkami dyni, grzankami BG
źródło:
http://zdrowy-talerz.pl/2012/08/krem-z- ... y-z-curry/
Zupa-krem z soczewicy z curry
Moderator: Moderatorzy