Sylwia na pewno pyszny żurek uzyskujesz ze swojego zakwasu
Ja robię go z mąki gryczanej i otrębów gryczanych - łącznie 2/3 do 3/4 szklanki przy pierwszym nastawieniu
_ 1/3 otrębów gryczanych Amarello
_2/3 mąki gryczanej
zalać ciepłą ( poniżej 40oC), przegotowaną wodą, zmiksować mikserem
+ listek laurowy
+ ziele angielskie kilka kulek
+ 3-4 ząbków czosnku pociętych
uzupełnić w słoju 1 litrowym wodą przegotowaną, nakrywam kawałkiem ręcznika papierowego mocowanego gumką
Bardzo ważne przy wszystkich zakwasach jest zachowanie sterylności słoika i używanych narzędzi

Po wykonaniu żurku zostawiam zawsze trochę zakwasu na dnie słoika i wtedy nieco zmniejszam ilość mąki i otrębów, oczywiście czosnek i liść trafiają do zakwasu nowe