Witajcie w końcu mi wyszedł wspaniały zakwas na żurek. Pyszotka o to przepis
5 łyżek mąki pelnoziarnistej ryzowej
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
2łyżki soku z kiszonych ogórków ( najlepiej domowej roboty)
1,2 l wody
Wszystko razem mieszamy i przykrwamy gaza. Odstawiamy w ciepłe miejsce tak na 4 dni. Codziennie mieszamy drewniana łyżka. zakwas gotowy pycha
Zakwas na żurek
Moderator: Moderatorzy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Zakwas na żurek
Sylwia na pewno pyszny żurek uzyskujesz ze swojego zakwasu
Ja robię go z mąki gryczanej i otrębów gryczanych - łącznie 2/3 do 3/4 szklanki przy pierwszym nastawieniu
_ 1/3 otrębów gryczanych Amarello
_2/3 mąki gryczanej
zalać ciepłą ( poniżej 40oC), przegotowaną wodą, zmiksować mikserem
+ listek laurowy
+ ziele angielskie kilka kulek
+ 3-4 ząbków czosnku pociętych
uzupełnić w słoju 1 litrowym wodą przegotowaną, nakrywam kawałkiem ręcznika papierowego mocowanego gumką
Bardzo ważne przy wszystkich zakwasach jest zachowanie sterylności słoika i używanych narzędzi
Po wykonaniu żurku zostawiam zawsze trochę zakwasu na dnie słoika i wtedy nieco zmniejszam ilość mąki i otrębów, oczywiście czosnek i liść trafiają do zakwasu nowe
Ja robię go z mąki gryczanej i otrębów gryczanych - łącznie 2/3 do 3/4 szklanki przy pierwszym nastawieniu
_ 1/3 otrębów gryczanych Amarello
_2/3 mąki gryczanej
zalać ciepłą ( poniżej 40oC), przegotowaną wodą, zmiksować mikserem
+ listek laurowy
+ ziele angielskie kilka kulek
+ 3-4 ząbków czosnku pociętych
uzupełnić w słoju 1 litrowym wodą przegotowaną, nakrywam kawałkiem ręcznika papierowego mocowanego gumką
Bardzo ważne przy wszystkich zakwasach jest zachowanie sterylności słoika i używanych narzędzi
Po wykonaniu żurku zostawiam zawsze trochę zakwasu na dnie słoika i wtedy nieco zmniejszam ilość mąki i otrębów, oczywiście czosnek i liść trafiają do zakwasu nowe
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: pt 07 paź, 2016 09:43
Re: Zakwas na żurek
Też bardzo fajny przepis na pewno go wyprobuje.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Zakwas na żurek
Polecam Czas już zrobić zakwas, dawno nie jedliśmy żurku. W Wielkanoc cała moja rodzina je ten żurek, glutenowe dzieci proszą o dokładkę !
Re: Zakwas na żurek
Kuchnia Stowarzyszenia zebrała najlepsze przepisy na żurki i zakwasy:
http://www.celiakia.pl/wiadomosci-przedswiateczne-cz-1/
http://www.celiakia.pl/wiadomosci-przedswiateczne-cz-1/