Sos :)
Moderator: Moderatorzy
Sos :)
Witam,
nie wiem w jakim dziale to umiescic to umiescilem tutaj
czy moze ktos mi poradzic jaka maka zageszczac sos aby byl ciagle gesty.
Poniewaz zageszczamy maka Schara na poczatku jest super fajny jak z normalnej maki gesty a pozniej robi sie jak zupa.
Czy mozecie mi poradzic czym zagescic aby ciagle byl taki fajny gesty jak normalny
Bede wdzieczny.
Pozdrawiam
nie wiem w jakim dziale to umiescic to umiescilem tutaj
czy moze ktos mi poradzic jaka maka zageszczac sos aby byl ciagle gesty.
Poniewaz zageszczamy maka Schara na poczatku jest super fajny jak z normalnej maki gesty a pozniej robi sie jak zupa.
Czy mozecie mi poradzic czym zagescic aby ciagle byl taki fajny gesty jak normalny
Bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Re: Sos :)
Tapioka, amarantus ekspandowany, kleik ryzowy
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Sos :)
Ja nie polecam mąki ziemniaczanej, bo zamiast sosu wychodzi coś na kształt kisielu...
a nawet krochmalu (raz przesadziłam z ilością i łyżka stała ).
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mieszanie różnych mąk bezglutenowych,
np. tak jak przedmówca napisał amarantus, mąka ryżowa, tapioka.
Ja dodałabym do tego mąkę kukurydzianą i gryczaną (ale uwaga - każda ma inny smak).
Jeśli chodzi o efekt "idealny", taki jak zagęszczanie mąką glutenową (przepraszam tu za to słowo ),
to najlepiej mi pasuje "Ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej" firmy Bezgluten,
przy czym uwaga dla alergików, nie celiaków - zawiera mąkę z pszenicy modyfikowanej bezglutenowej.
a nawet krochmalu (raz przesadziłam z ilością i łyżka stała ).
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mieszanie różnych mąk bezglutenowych,
np. tak jak przedmówca napisał amarantus, mąka ryżowa, tapioka.
Ja dodałabym do tego mąkę kukurydzianą i gryczaną (ale uwaga - każda ma inny smak).
Jeśli chodzi o efekt "idealny", taki jak zagęszczanie mąką glutenową (przepraszam tu za to słowo ),
to najlepiej mi pasuje "Ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej" firmy Bezgluten,
przy czym uwaga dla alergików, nie celiaków - zawiera mąkę z pszenicy modyfikowanej bezglutenowej.
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Sos :)
Racja, zawiera skrobię pszenną między innymi...
Ale jak dla mnie jest to rewelacyjny produkt.
Używałam go już do chleba, naleśników, pączków, ciasta i sosów i wszystko wychodzi dobre
Skład od producenta:
skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu. Wartość odżywcza w 100 g produktu wartość energetyczna 1484,98 kJ / 354,92 kcal: białko 0,58 g węglowodany 85,90 g, tłuszcz 1,00 g
Ale jak dla mnie jest to rewelacyjny produkt.
Używałam go już do chleba, naleśników, pączków, ciasta i sosów i wszystko wychodzi dobre
Skład od producenta:
skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu. Wartość odżywcza w 100 g produktu wartość energetyczna 1484,98 kJ / 354,92 kcal: białko 0,58 g węglowodany 85,90 g, tłuszcz 1,00 g
Re: Sos :)
Ja zagęszczam skrobią kukurydzianą. Konsystencja się utrzymuje, nie tworzą się grudki i nie przypomina kisielu.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.