Sos :)

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
emil_em
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: wt 06 sty, 2015 21:19

Sos :)

Post autor: emil_em »

Witam,
nie wiem w jakim dziale to umiescic to umiescilem tutaj :)
czy moze ktos mi poradzic jaka maka zageszczac sos aby byl ciagle gesty.
Poniewaz zageszczamy maka Schara na poczatku jest super fajny jak z normalnej maki gesty a pozniej robi sie jak zupa.
Czy mozecie mi poradzic czym zagescic aby ciagle byl taki fajny gesty jak normalny :)
Bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Sos :)

Post autor: Anula80 »

Polecam skrobię ziemniaczaną
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8222
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Sos :)

Post autor: Leeloo »

Tapioka, amarantus ekspandowany, kleik ryzowy
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Sos :)

Post autor: helenae1 »

Ja nie polecam mąki ziemniaczanej, bo zamiast sosu wychodzi coś na kształt kisielu...
a nawet krochmalu (raz przesadziłam z ilością i łyżka stała :zly2: ).
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mieszanie różnych mąk bezglutenowych,
np. tak jak przedmówca napisał amarantus, mąka ryżowa, tapioka.
Ja dodałabym do tego mąkę kukurydzianą i gryczaną (ale uwaga - każda ma inny smak).

Jeśli chodzi o efekt "idealny", taki jak zagęszczanie mąką glutenową (przepraszam tu za to słowo :diabelek: ),
to najlepiej mi pasuje "Ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej" firmy Bezgluten,
przy czym uwaga dla alergików, nie celiaków - zawiera mąkę z pszenicy modyfikowanej bezglutenowej.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Sos :)

Post autor: Anula80 »

Mąkę czy skrobię?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Sos :)

Post autor: helenae1 »

Racja, zawiera skrobię pszenną między innymi...
Ale jak dla mnie jest to rewelacyjny produkt.
Używałam go już do chleba, naleśników, pączków, ciasta i sosów i wszystko wychodzi dobre :)

Skład od producenta:
skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu. Wartość odżywcza w 100 g produktu wartość energetyczna 1484,98 kJ / 354,92 kcal: białko 0,58 g węglowodany 85,90 g, tłuszcz 1,00 g
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 290
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Sos :)

Post autor: violla »

Ja zagęszczam skrobią kukurydzianą. Konsystencja się utrzymuje, nie tworzą się grudki i nie przypomina kisielu.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ